GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Valets viktiga hyresgästfrågor är bortglömda

Hyresgästföreningen vill ha svar på ett antal frågor av partierna inför valet.
Insändare • Publicerad 15 juni 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hyresgästföreningen Kalmar Torsås Öland vill ha svar på ett antal frågor av de politiska partierna inför valet.
Hyresgästföreningen Kalmar Torsås Öland vill ha svar på ett antal frågor av de politiska partierna inför valet.Foto: Hannes Tobiasson

Följande frågor lyfter inte partierna:

• Stoppa boorättvisan – hyresrätten 2 500 kronor dyrare per månad.

Villor och bostadsrätter får i dag bidrag och subventioner, bland annat i form av rot och rut, ränteavdrag med flera, vilket gör att hyresrätten blir cirka 2 500 kronor dyrare i månaden.

• Nej till utförsäljning av allmännyttan – nej till orimliga hyreskrav i Kalmar Torsås och Öland

Kalmarhem redovisar en ganska dålig soliditet. Detta kan användas som skäl för allmännyttan att sälja ut delar av hyresbeståndet för att dels kunna räta upp soliditeten och dels kunna bygga nytt? Vi är starkt emot en utförsäljning.

Flera av länets allmännyttor har lagt höga utgångsbud inför årsförhandlingarna om hyrorna, med krav på höjningarna över 4 procent.

Förhandlingarna har strandat och gått till medling. Resultatet av medlingen har blivit cirka 2 procent höjning. Bland annat har de höga utgångsbuden lett till ett ett försämrat förhandlingsklimat mellan allmännyttan och Hyresgästföreningen.

Ett bättre förhandlingsklimat behövs.

• Låt hyresgästerna välja renoveringsnivå

I dag blir så kallade renovräkningar allt vanligare, det vill säga lägenheterna totalrenoveras och hyresgästen har inte råd att flytta tillbaka.

Hyresgästföreningen föreslår att hyresgästen ska ha rätt att till exempel få välja mellan ett par olika nivåer på renovering

Våra frågor inför valet: hur ställer sig de politiska partierna till våra krav?

Eva Hederstam, ordförande för Hyresgästföreningen Kalmar Torsås Öland

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.