GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vad sysslar ni med i Borgholms kommun?

Jag följer med stort intresse vad som sker i Borgholms kommun och här om veckan höll jag på att tappa min kaffekopp i köksbordet, då jag med stor förvåning läser i Barometern att kommunchef Jens Odevall går ut offentligt i tidningen och redovisar om antagen entreprenad och anbudssummor innan överklagandetidens utgång.
Insändare • Publicerad 30 mars 2021 • Uppdaterad 30 mars 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ett modernt äldreboende ska byggas vid Ekbacka.
Ett modernt äldreboende ska byggas vid Ekbacka.
Foto: Maria Alåsen

Nu är det dags igen, då jag den 24 mars läser i tidningen om hur Borgholm kommun gjort bort sig igen i samband med entreprenadupphandlingar angående nya äldreboendet vid Ekbacka.

Jag undrar allvarligt vad ni sysslar med inom kommunen, då ni pratar om standardförfrågan och tillägg som inte ingår i standard. Ni är verkligen oprofessionella med dessa utlåtande som innebär att ni inte vet vad ni pratar om gällande projektering, entreprenadförfrågningar, anbudsförfrågningar, upphandlingar och LOU.

För det första så finns ingen standardförfrågan, då varje byggprojekt är unikt och med olika förutsättningar med hänsyn till verksamhetens ändamål och krav av lokaler.

Det är beställaren som ansvarar och upprättar anbudshandlingarna och i projekteringsskedet skall verksamheten vara delaktiga för att uppnå det bästa och rätta förutsättningarna från början. Det är verksamheten som skall använda lokalerna för sitt ändamål och alla fel som kommer upp efter en upphandling blir alltid kostsamma.

Jag tycker det är självklart att installera AC till nybyggnation av äldreboende år 2021 med hänsyn till komforten för de äldreboende och personalen, samt hänsyn till god arbetsmiljö.

Nu är det dags för Borgholms kommun att låta professionella tjänstemän inom bygg-och fastighetsavdelningen handlägga entreprenadprojekten och som innehar kunskapen att hantera LOU, projekteringsskedet, anbudsförfrågningar, upphandlingar och uppföljning av entreprenader inom Borgholms kommun.

Nu bör kommunchef Jens Odevall omgående lämna över entreprenadprojekten till sakkunnig personal inom Borgholms kommun, med hänsyn till vad jag har läst i Barometern, för annars är det uppenbart att upphandlingarna fortsättningsvis blir felaktiga och kostsamma för skattebetalarna i Borgholms kommun.

Med stor förhoppning att Borgholm kommun lyckas göra rätt från början i framtiden angående entreprenadupphandlingar.

Kenneth Hallberg,

tidigare bygg-och fastighetschef i Borgholm Energi (kommun)

REPLIK:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer