GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Vad händer om Ölandsbron kollapsar?

Nu ringer väckarklockan, även för andra än för mig, när det gäller vår bro till och från Öland. Vad händer om Ölandsbron av en eller annan anledning kollapsar?
Insändare • Publicerad 13 september 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten önskar en beredskapsplan vid en eventuell brokatastrof.
Insändarskribenten önskar en beredskapsplan vid en eventuell brokatastrof.
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Vi som bor året-runt på Öland funderar nog då och då på detta när trafiken på bron är som intensivast. Kanske inte många minns, men Tjörnbron förstördes vid en båtolycka 1980 och flera människor dog i katastrofen, men där fanns det alternativa vägar till bron, ingen blev så att säga strandsatt.

Under årens lopp har jag vid flera tillfällen lyft frågan med styrande politiker i Mörbylånga kommun och bland annat fått till svar av förre kommunalrådet "att då får vi bomba mat över kommunen med ett Herkulesplan".

Vår bro genomgår precis hela tiden reparationer och förbättringar och det är naturligtvis bra. Men, är det inte lite skumt att detta måste pågå precis hela tiden och indikerar inte detta att bron i sig är skröplig? Att denna byggnad från 1972 inte skulle vara sårbar är ju bara nonsens. Ingen, verkligen ingen, kunde, när bron byggdes förutse trafikintensiteten som råder i dag. Vi har alla lärt oss att bron är byggd med hjälp av bräckt vatten och senaste problemet är att järndetaljer rostar sönder i bygget. Just rostande järn är svårt både att upptäcka och att åtgärda.

Vid tanken på brons skröplighet och den massiva trafik som nu dagligen rullar, så är det förfärande att ingen myndighet utarbetat en nödplan för, om eller när bron blir obrukbar.

Ingen, vare sig Mörbylånga eller Borgholms kommuner tycks ens ha tänkt tanken. Var finns beredskapen om bron under några dagars tid blir obrukbar? Ingen fysisk övning för detta scenario är genomförd under mina 30 år som bofast. Vid förfrågan till Mörbylånga kommun har jag fått svaret att övning är genomförd… vid skrivbordet. Alla vet vem som ska ringa vem om bron rasar. Det finns två hamnar på Öland som kan ta lite större fartyg, en i söder och en i norr, men dessa hamnar kan inte serva hela Öland utan endast det allra viktigaste kan skeppas där.

Det sägs att Trafikverket har färjor att sätta in vid katastrof men tji. Innan dessa båtar är omklassade för trafik i öppet vatten och innan lämplig infrastruktur är arrangerad på ön, så har nog de båda öländska kommunerna brutit samman fullständigt.

Försvaret hade precis innan coronan bröt ut planerat en övning där en brokatastrof var ett delmoment. Här var det inte allmänhetens transporter som skulle övas utan mer att försvaret skulle kunna ta över sina egna "gröna" fordon.

Centerpartiets Johan Åhlund lyfter fram ett jätteproblem, vad sker med öns alla lantbrukare och då främst alla mjölkproducenter om bron blir obrukbar? En rasad bro? Öland är en av Sveriges största producenter vad det gäller mjölk, vad ska ske med dagliga ton med mjölk utan bron? För trots rasad bro måste alla mjölkkor mjölkas regelbundet. Johan Åhlund påpekar också, om en brokatastrof sker under skördetid, var ska då drivmedel till jordbrukets alla maskiner komma från?

Listan över elände som kommer att ske vid en eventuell brokatastrof kan göras lång, mycket lång och det är verkligen hög tid att Ölands båda kommuner tar tag i problemet. Ett problem som naturligtvis inte är ett enskilt kommunalt problem, men någon måste ta tag i och väcka frågan för berörda myndigheter.

För inte ska vi väl ta förre kommunalrådets idé om matbombning och transport över sundet med fritidsbåtar på allvar?

Pia Schröder, Arontorp

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.