Annons
Insändare

Vad får jag för pengarna som medlem i en förening?

Hela mitt vuxna liv har jag varit engagerad på ett eller annat sätt inom föreningar.
Insändare • Publicerad 7 maj 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Oavsett att du inte kan vara med på utbudet av aktiviteter i exempelvis olika organisationer så bidrar ditt medlemskap till att föreningar kan påverka för bättre livsvillkor”, skriver insändarskribenten.
”Oavsett att du inte kan vara med på utbudet av aktiviteter i exempelvis olika organisationer så bidrar ditt medlemskap till att föreningar kan påverka för bättre livsvillkor”, skriver insändarskribenten.Foto: Carl-Johan Liljedahl

Jag har sedan ungdomen haft stort engagemang inom Idrott och handikapprörelsen. Idag har jag medlemskap inom FUB (Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna), Rödakorset, PRO och en samfällighetsförening.

För ett år sedan sa jag upp mitt medlemskap i Alstermo Idrottsförening som jag har haft längst medlemskap i. Tror sedan 1978/79. Och varit aktiv som sekreterare för styrelsen. Den enkla anledningen var att jag inte har bott på orten eller i länet på 17 år. Men jag har haft barn och barnbarn som har erbjudits en aktiv fritid.

Annons

Föreningar arrangerar cuper, gymnastiktävlingar, evenemang, resor, bingon, boule, danser, fixar vägar och skyltar med mera för medlemmar. Oftast till reducerade priser för medlemmar.

Ibland får jag en känsla av att vissa medlemmar bara ser utbudet av aktiviteter. Och missar både det praktiska arbetet och påverkningsarbetet som pågår bakom kulisserna.

Inom PRO pågår nu ett påverkningsarbete för en bättre tandhälsa, pension och boende i Sverige.

Inom funktionsrättsrörelsen pågår ett arbete på att synliggöra och förbättra levnadsvillkoren för personer med funktionsnedsättning.

Och är du med i en samfällighet ska snöröjning fixas. Det kanske behövs lite salt på vägarna eller att vägarna behöver förbättras. Och att det är fint på området. Bort med skräp och invasiva växter.

Så oavsett att du är medlem och betalar en avgift så är inte allt gratis. Det kostar att arrangera en cup, orkester eller fixa vägar med omgivning.

Sverige har ett unikt föreningsliv. Och jag vill påstå att utan aktiva medlemmar stannar Sverige.

Så nästa gång du betalar 50 kronor för kaffe och en fantastisk landgång och du tycker att det svider i plånboken för att du har betalat en årlig medlemsavgift tänk då på att ideella krafter har fixat detta.

Och påverkningsarbetet mot våra politiker. Hur ska vi räkna det i timmar? Resor, skrivelser, möten, frimärken, mejlkontakt, telefonkontakt, manifestationer och inbjudningar.

Så oavsett att du inte kan vara med på utbudet av aktiviteter i exempelvis olika organisationer så bidrar ditt medlemskap till att föreningar kan påverka för bättre livsvillkor både för dig och mig och våra barn och barnbarn.

Annons

Men visst fasen får vi mycket för medlemskap i en förening.

Glida på en räkmacka har vi inte råd med i föreningslivet.

Yvonne Malmgren, Nybro

Annons
Annons
Annons
Annons