GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Vad är det som kostar 15 miljoner att öppna boendena?”

Kommunledningen menar att det blir en kostnad på drygt 15 miljoner för att öppna äldreboendena i Misterhult. Var kommer den siffran ifrån? Vad är det som kostar 15 miljoner att öppna boendena?
Insändare • Publicerad 2 september 2021 • Uppdaterad 2 september 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Framtida investeringar, som exempelvis den planerade skolan i centrala Oskarshamn, som beräknas till cirka 300 miljoner, leder inte den till skattehöjningar?”, frågar sig insändarskribenterna.
”Framtida investeringar, som exempelvis den planerade skolan i centrala Oskarshamn, som beräknas till cirka 300 miljoner, leder inte den till skattehöjningar?”, frågar sig insändarskribenterna.
Foto: Roger Carlsson

De här 15 miljoner kronorna skulle enligt ledande politiker i S och M leda till en skattehöjning på 25 öre per hundralapp under lång tid framöver. Märkligt att det inte blev en fråga om skattehöjning när Hotell Ett förvandlades till äldreboende. Då var ju kostnaderna betydligt högre.

Jämför man driftskostnaderna för Hultgården/Charlottagården i Misterhult, så är kostnaden per boende, brukare, drygt 54 000 kronor per år. Motsvarande siffra för Hantverksgatan, före detta Hotell Ett, drygt 220 000 kronor per år. Det betyder att Hantverksgatan är mer än fyra gånger dyrare i drift än äldreboendena i Misterhult.

Framtida investeringar, som exempelvis den planerade skolan i centrala Oskarshamn, som beräknas till cirka 300 miljoner, leder inte den till skattehöjningar? Eller diskussionerna kring en ombyggd eller helt ny hockey-arena. Kommer det också att leda till skatthöjning? De investeringarna är inlagda i befintliga budgetar, så det verkar bara vara öppnandet av boendena i Misterhult som leder till skattehöjning.

För inte kan det väl vara så illa att politikerna använder skattekortet som ett förtäckt hot för att medborgarna inte ska rösta för ett öppnande av Hultgården/Charlottagården den 7 november?

Det är också så man lyfter på ögonbrynen när moderaterna så lättvindigt förordar en skattehöjning, det låter verkligen inte som moderat politik.

Jurister från Sveriges kommuner och regioner påpekade i artikel i OT nyligen att skattehöjningar är inget som beslutas via en folkomröstning, utan det är något som beslutas i kommunfullmäktige i samband med budgetdiskussioner.

Folkinitiativet i Misterhult

Läs även:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.