GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Utveckling eller avveckling i Emmaboda pastorat?

Det är med stor sorg i hjärtat som jag läste artikeln om den lokala kyrkoledningens planer för Emmaboda pastorat den 29 februari.
Insändare • Publicerad 7 mars 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sammanslagningen av församlingar i Emmaboda pastorat är helt fel väg att gå, menar insändarskribenten.
Sammanslagningen av församlingar i Emmaboda pastorat är helt fel väg att gå, menar insändarskribenten.
Foto: Peter Lejon

Så tragiskt att Svenska kyrkan nedmonterar sig själv och får det att låta som utveckling!

Ännu svårare är tanken på att Långasjö, Emmaboda, Vissefjärda och Algutsboda ska utgöra en församling och inte som nu fyra. Detta skulle, enligt artikeln, bland annat innebära att man bara "behöver" hålla en gudstjänst i pastoratet varje vecka.

Kanske är visionen att få njuta av stora samlingar på en plats i pastoratet. Och att spara pengar, förstås! Men samtidigt skördar det här systemet sina offer. Ute i de små före detta församlingarna sås bitterhet och övergivenhet. Det är inte heller per automatik så, att gudstjänsten i den enda kyrkan blir så mycket livfullare och "bättre", bara för att den är "sammanlyst".

De nuvarande fyra församlingarna i Emmaboda pastorat har, sedan de grundades, byggt på att varje församling har sin egen församlingspräst. En hjord - en herde.

Omodernt, kan tyckas. Men vad händer, när alla präster och medarbetare ska utgå från centralorten? Vad händer med den personliga kontakten med församlingsmedlemmarna i "utkanterna"? Blir det omsorg om individen, närhet, sjukbesök, sorgesamtal, undervisning, förankring? Den som är medlem i Svenska kyrkan, vill gärna bli sedd. Av kyrkan. Omhändertagen. Ledd. Undervisad. Uppmuntrad. Insläppt. Annars finns ingen större anledning att vara medlem.

Är det inte dags att bygga upp i stället för att riva ner? Utveckla i stället för att avveckla? Vart tog visionerna vägen? Vart tog evangeliseringen vägen? Om det kommer så få gudstjänstdeltagare - fråga dig gärna varför. På flera håll i Svenska kyrkan idag, ser vi ett rikt gudstjänstliv, nämligen där bibeln, bönen, bekännelsen, andlig sång och sakramenten brukas.

För det är väl inte så, att kyrkan i sin helhet ska minskas ner, för att sedan helt avvecklas? Åtminstone bör inte kyrkans egen ledning sträva mot sådant mål.

Annika Hjalmarsson, Långasjö

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer