Insändare

"Upp till kamp mot elpriserna!”

Vad gör våra folkvalda politiker i elområde 4 åt den helt vansinniga prissättningen av el?
Digital Bas 3 mån 3 kr
Stöd oss.För fri lokal journalistik.
Du läser just nu en upplåst artikel. Genom att teckna Digital Bas får du tillgång till alla nyheter på sajten och stödjer vår närproducerade och oberoende journalistik.
Insändare • Publicerad 14 maj 2023

Om jag inte räknat helt fel så är det någonstans mellan 50 – 100 ledamöter som bor i elområde 4 (kan vara fler). Ni borde ha makt att göra något åt den totalt snedvridna situationen om ni struntar i partipolitiken, går ihop, och ser till era väljares bästa.

Jag har dessvärre bosatt mig 10 km söder om Virån, hade jag istället bott 11km norrut hade elpriset varit betydligt lägre. Om jag åker ut med min båt så ser jag efter 2 minuter OKG norrut och Södra cell söderut, två av Sveriges största elkraftsproducenter. Jag har därför väldigt svårt att förstå varför spotpriset är 81 öre/kwh hos mig i Oskarshamn när Figeholmarnas pris är 9 öre/kwh. Dessvärre är det inte första gången det ser ut så här i den obegripliga prissättningen, År Virån så betydelsefull i elprissättningen? Såvitt jag vet finns det inte några stora kraftverk i den.

När jag ser elpriserna blir jag, och många med mig, upprörda över att kinesiska och andra utländska företag etablerar verksamheter i våra nordliga delar av landet på grund av billig el. Vinsterna går utomlands och vi i söder får betala,

Är det politikernas vilja att vi ska avfolka södra Sverige och flytta norrut eller vad är syftet med mjölka ut en massa pengar från oss som bor söder om Virån?

Det är dags att inse att vi gemensamt lever i samma land och att förutsättningarna för att leva här ska vara lika för alla. Sluta sälja ut och experimentera med infrastrukturen, den är för viktig för att överlämnas till de så kallade marknadskrafterna.

Anders Nyström, Tyvärr boende söder om Virån.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.