GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Unesco – en länk mellan Öland och världen

Utmaningar som pandemin och klimatförändringar har visat oss att vi alla är beroende av varandra. Det som händer lokalt påverkas av, och kan bidra till, globala utmaningar och lösningar. Exempel på detta är Unescos världsarv på Öland, ett arbete vi behöver bygga vidare tillsammans.
Insändare • Publicerad 17 november 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Unesco-verksamheterna och det arbete som utförs i anknytning till dem bygger nästan uteslutande på ett stort lokalt engagemang”, skriver insändarskribenterna.
”Unesco-verksamheterna och det arbete som utförs i anknytning till dem bygger nästan uteslutande på ett stort lokalt engagemang”, skriver insändarskribenterna.
Foto: Arkivbild/Mats Andersson

I år firar FN-organet Unesco 75 år. Sverige har varit medlem sedan 1950 och Unesco finns i dag över hela Sverige. Sammanlagt finns ett 50-tal Unesco-relaterade verksamheter, från världsarv till forskningscentrum, i Sverige. På södra Öland finns Kalmar läns enda världsarv – ett av femton i Sverige – Södra Ölands odlingslandskap. Lantbrukarna som i dag odlar jorden och låter sina djur beta både Stora alvaret och sjömarkerna ser till att odlingslandskapet kan lämnas vidare till kommande generationer.

Sverige är i dag en av de största givarna till Unesco och organisationen är en viktig plattform för Sverige i det globala arbetet med till exempel jämställdhet, yttrandefrihet och hållbar utveckling. Men vad innebär egentligen medlemskapet på lokal och regional nivå runt om i Sverige?

Bland annat bidrar Unesco-verksamheterna till att bevara värdefulla kultur- och naturmiljöer, skapa förutsättningar för dialog samt att utveckla internationella samarbeten. En studie gjord i Storbritannien ger en fingervisning om vad Unesco-samarbetet kan betyda lokalt – i Storbritannien genererar verksamheterna 1,5 miljarder kronor varje år. Mycket av detta härrör från inkomster från människor som väljer att resa till världsarv och andra Unesco-områden. Pengarna tillfaller därför lokala aktörer. Studien visar också på positiva effekter för samhället i stort.

Runt om i södra Ölands odlingslandskap bidrar företag och ideella föreningar med en mängd olika aktiviteter. Under september bjöd exempelvis 27 företag, föreningar och andra organisationer in till två världsarvshelger fyllda med mat, guidade turer till fots och cykel, öppna hembygdsgårdar, musik, fågelskådning, utställningar, barnaktiviteter och mycket annat.

Ett omfattande världsarvsarbete genomförs tillsammans med skolorna på södra Öland. Sedan några år tillbaka utbildas eleverna vid Alunskolan i Södra Möckleby till “miniguider i världsarvet” i samarbete med naturum Ottenby. Under hösten inleds även satsningen ”Skansenskolan och världsarvet”. Satsningen syftar till att tillsammans med högstadieeleverna i Mörbylånga lyfta världsarvet Södra Ölands odlingslandskap, Eketorps borg och de fantastiska kulturmiljöer som ryms inom världsarvsområdet.

Unesco-verksamheterna och det arbete som utförs i anknytning till dem bygger nästan uteslutande på ett stort lokalt engagemang. Utan de viktiga insatser som görs av ideella organisationer, lokala myndigheter och eldsjälar skulle de inte finnas i dag.

Under de senaste 75 åren har mycket skett inom det svenska Unesco-arbetet och vi ser nu fram emot att utveckla arbetet lokalt, nationellt och globalt. Det lokala engagemanget kommer att fortsätta att vara grundbulten i det arbetet.

Anna-Karin Johansson, generalsekreterare Svenska Unescorådet

Anna-Kajsa Arnesson, ordförande världsarvsrådet för Södra Ölands odlingslandskap

Emma Rydnér, världsarvssamordnare Södra Ölands odlingslandskap

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.