Annons
Insändare

”Under våra år som familjehem fick vi nästan aldrig ett positivt ord”

Hej Oskarshamns kommun! Jag har noterat att ni till och från söker familjehem. Jag har förslag på text till en annons som skulle passa er.
Insändare • Publicerad 3 november 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att åtminstone svara i telefon när man söker familjehemssekreterare och barnhandläggare i dagar är något Oskarshamns kommun borde fundera på”, står det i insändaren.
”Att åtminstone svara i telefon när man söker familjehemssekreterare och barnhandläggare i dagar är något Oskarshamns kommun borde fundera på”, står det i insändaren.Foto: Tommy Svensson

”FAMILJEHEM SÖKES!

Oskarshamns kommun söker dig, hjälte med stort hjärta, men ännu större plånbok, för familjehemsuppdrag.

Annons

Du ska ha fast heltidsjobb där du när som helst kan gå ifrån för möten med kort varsel – möten hålls när det passar oss på socialtjänsten och det är det lika bra att du är medveten om det från början.

Du är viktigt att du är en flexibel person som utan knot accepterar att till exempel bokade möten kan ställas in eller ändras gällande tider för att passa våra späckade scheman.

Ett plus är om du är van vid ideella uppdrag då vi absolut inte betalar mer än vi måste.

Vår organisation värdesätter personer med integritet men som självklart vet sin plats i diskussioner med socialtjänsten.”

Förslaget till annons kommer från ett familjehem som nu helt gett upp att vara familjehem åt Oskarshamns kommun. Vi tröttnade på barnhandläggare som inte gick att nå, orosanmälningar angående barnets biologiska familj som vi aldrig fick återkoppling på och strul med alltifrån möten till ersättningar.

Vi sade också ifrån när socialtjänsten ville detaljstyra i vårt hem. Det kan vi inte acceptera.

På socialtjänstens språk heter det då att familjehemmet inte kan samarbeta.

Något av det största problemet var att tjänstemännen på socialtjänsten var snudd på omöjliga att nå. Den hjälp och stöttning man lovas och att "det alltid finns någon att ringa om det blir problem" existerar inte.

Man står ensam med barn och tonåringar med stora behov.

Barnhandläggaren till vårt senast placerade barn var dessutom sjukskriven en lång period utan att ersättare meddelades det placerade barnet. Mycket underligt förfarande.

Annons

Under våra många år som familjehem till "vårt" senaste barn fick vi så gott som aldrig ett positivt ord från kommunens handläggare. Trots att såväl skola, BUP, föreningsliv, släkt och vänner såg vilka framsteg barnet gjorde. Detta var inget som uppmärksammades av barnhandläggaren som hade fullt fokus på att leta fel och även baktala oss till det placerade barnet.

Nu har vi tagit uppdrag från andra kommuner, som Oskarshamn borde lära sig av.

Lyhörda, lätta att komma i kontakt med och har förståelse för till exempel arbetstider och anpassar möten så att alla ska bli nöjda. Visst är vi oense ibland även med dessa kommuner men då alla inblandade är proffs har vi kunnat se på saken ur olika perspektiv och kommit med konstruktiva tankar.

Att åtminstone svara i telefon när man söker familjehemssekreterare och barnhandläggare i dagar är något Oskarshamns kommun borde fundera på.

De ”samarbetsproblem” Oskarshamns kommun påstår att vi hade har inte några andra kommuner uppmärksammat.

När vi till slut sa upp vårt uppdrag fick vi inga bra referenser av Oskarshamns kommun. Men jag kan lova att Oskarshamns kommun inte får några bra referenser av oss som familjehem heller, så lycka till med rekryteringen. Som väl är finns det andra bra kommuner att samarbeta med och även organisationer för den som vill viga sitt liv åt att vara familjehem. Men Oskarshamns kommun avråder jag starkt ifrån.

Före detta familjehem i Oskarshamn kommun

Annons
Annons
Annons
Annons