GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Trots språksvårigheterna utspinner sig samtalen”

Svenska språket är svårt. Ja, onekligen är det ytterligt svårt. I synnerhet för den äldre generationen som kommit från fjärran land, och då mest för kvinnorna som ju mest varit hänvisade till att leva ett tillbakadraget liv. Och att hålla sig sig tysta och lyda sin man.
Insändare • Publicerad 24 november 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

I Hamnkyrkan har vi språkcafè på torsdagarna där vi svenskar samlas tillsammans med människor från andra länder som gärna tar tillfället i akt att få öva sig i det obegripliga svenska språket. Ytterligt knepigt synes det vara det att förklara för en kvinna från fjärran land om snön. Det fanns inget heltäckande svar helt enkelt. Fast sedermera kom ju snön, rikligt dessutom, nu löser sig gåtan om snön och den svenska vintern.

Trots språksvårigheterna utspinner sig samtalen och kontakter knyts. Ja, ej endast ord tarvas för att få gemenskap med andra människor. På dessa sammankomster används även ögonen för att få kontakt. Blicken är inte avvisande och vänds inte bort. Känslan av gemenskap sitter kvar.

Så olikt oss här i Oskarshamn där tystnad råder, man inte talar med någon om man inte känner varandra sedan många år tillbaka.

Aino Samuelsson

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.