Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Tråkigt att du upplever tvång – det är inte vår avsikt alls

Svar om insändare kring servicepaket, införd Barometern 25/3. Tack för att din insändare Helene. Tråkigt att du upplever ett tvång. Det är inte vår avsikt alls. Jag vill också be om ursäkt för att ni fick beskedet om förändringen sent.
STOCKHOLM 20111013
Vatten strilar ur ett duschmunstycke
Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX / kod 10130
STOCKHOLM 20111013 Vatten strilar ur ett duschmunstycke Foto Jonas Ekströmer / SCANPIX / kod 10130
Foto: JONAS EKSTRÖMER / TT
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Att bo på vård- och omsorgsboende är en stor omställning för många. Det kan förutom att kännas oroligt, vara mycket praktiskt att tänka på. Bostaden som omsorgstagaren flyttar in till är dennes egna hyreslägenhet. Det finns dock gemensamhetsytor på boendet och maten som serveras tillagas i de kommunala köken. De flesta omsorgstagarna får hjälp med påklädning, dusch och personlig hygien.

"Samma upplägg finns i Varberg, vilket är en stad av ungefär samma storlek som Kalmar."

Tidigare har det funnits olika typer servicepaket knutna till detta, man har även kunnat avstå helt från dessa. I det kompletta paketet ingår toalett- och hushållspapper, tvättmedel, sköljmedel, rengöringsmedel, soppåsar, glödlampor, tvål/tvättcreme, schampo, tandkräm och tvättlappar. Det gör att omsorgstagaren slipper tänka på att handla detta själv eller att anhöriga gör det. De flesta omsorgstagarna väljer då att ta detta kompletta, och numera även obligatoriska, servicepaket.

I övriga fall är det oftast anhöriga som ska sköta inköp och se till att det alltid finns på plats. Detta för att omsorgspersonalen exempelvis ska kunna utföra hygieninsatser som duschning och tvätt. Tyvärr har detta inte fungerat så bra som man kunde hoppas. Något som blev särskilt tydligt under den pandemi som fortfarande pågår. Många gånger har dessa förbrukningsvaror saknats när behovet har funnits.

För att ändå kunna hjälpa till med exempelvis dusch eller tvätt har medarbetare behövt använda förbrukningsvaror från det gemensamma. Det innebär att de som har betalat för servicepaket också har fått finansiera andras förbrukningsvaror. Det har inte varit rätt utifrån ett likabehandlingsperspektiv.

I november 2020 tog därför omsorgsnämnden beslut om att det 2021 skulle vara obligatoriskt att ha ett servicepaket, vilket då också inkluderar hygienvaror. Detta för att det ska bli rättvist och för att det alltid ska finnas förbrukningsvaror så att omsorgstagare alltid kan få sina omvårdnadsinsatser utförda. Samma upplägg finns i Varberg, vilket är en stad av ungefär samma storlek som Kalmar. Även där hade man upplevt liknande problem, vilket låg till grund för införandet av ett obligatoriskt servicepaket.

Skulle det vara så att man har särskilda skäl för att ändå vilja lösa detta som anhörig och kan säkerställa att förbrukningsvaror alltid finns, så rekommenderar jag kontakt med ekonomiavdelningen på förvaltningskontoret. Dessa kan se om vi kan hitta en lösning som fungerar.

Michael Ländin (S),

ordförande omsorgsnämnden Kalmar kommun

Michael Ländin (S), omsorgsnämndens ordförande i Kalmar kommun.
Michael Ländin (S), omsorgsnämndens ordförande i Kalmar kommun.
Foto: Daniel Bogefors

LÄS MER: Tidigare insändare i ämnet:

Läs mer