GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Träffpunkterna är en jätteviktig del av vår äldreomsorg”

Mönsterås kommun har den senaste tiden tagit emot brev från PRO och Kommunal. Båda organisationerna uttrycker oro för den förändring som socialnämnden gör på kommunens träffpunkter.
Insändare • Publicerad 6 oktober 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi upplever att breven innehåller en del missuppfattningar och inte alls speglar de idéer som vi har kring äldreomsorgen och träffpunkternas verksamhet. Därför vill vi gärna med detta brev berätta om våra tankar.

Äldreomsorgen i Mönsterås kommun får varje år toppbetyg av våra brukare i öppna jämförelser. 2020 hade vi högst betyg i länet. Det är vi oerhört glada och stolta över och vi har inga planer på att försämra omsorgen, utan tvärtom, så hoppas vi kunna förbättra den ytterligare.

”Träffpunkterna är en jätteviktig del av vår äldreomsorg och verkligen en hjärtefråga för Alliansen i Mönsterås”, skriver Alliansen via socialnämndens ordförande Håkan Spärlin.
”Träffpunkterna är en jätteviktig del av vår äldreomsorg och verkligen en hjärtefråga för Alliansen i Mönsterås”, skriver Alliansen via socialnämndens ordförande Håkan Spärlin.
Foto: ERIK G SVENSSON

Under 2020 tog vi ett stort steg framåt när vi startade upp Solhem. Ett nytt modernt boende som är väl anpassat efter både brukarnas och personalens behov. Därmed kunde vi avveckla två av våra äldre, sämre och mer tungarbetade boenden. Det var en stor satsning för Mönsterås kommun, men vi vill satsa på äldreomsorgen.

Träffpunkterna är en jätteviktig del av vår äldreomsorg och verkligen en hjärtefråga för Alliansen i Mönsterås. Verksamheten där får inte försämras. Däremot måste vi våga förändra. Socialnämnden och socialförvaltningen har under en tid haft erfarenhetsutbyte med bland annat Emmaboda, som också är en kommun med mycket goda resultat inom sin äldreomsorg. Därifrån har idén kommit om ett starkare samarbete med föreningar om träffpunkterna.

Vi uppfattar att både PRO och Kommunal oroar sig för att vi drar ner på personal. På den punkten kan vi lugna er. De förändringar som vi planerat och där vi hoppats på ett större engagemang av ideella föreningar innebär inte att någon personal blir av med sitt jobb. Antalet anställda inom socialförvaltningens område ökar stadigt. Den senaste fem åren har antalet anställda gått från 522 stycken (2017) till 573 stycken (2021).

”Vi jobbar för närvarande med projekt där vi ökar grundbemanningen både inom hemtjänsten och i särskilt boende”, skriver Håkan Spärlin (C), socialnämndens ordförande.
”Vi jobbar för närvarande med projekt där vi ökar grundbemanningen både inom hemtjänsten och i särskilt boende”, skriver Håkan Spärlin (C), socialnämndens ordförande.
Foto: Åsa Borefur

Vi jobbar för närvarande med projekt där vi ökar grundbemanningen både inom hemtjänsten och i särskilt boende. Målsättningen med detta är att skapa en bättre arbetssituation för våra anställda och en bättre service för våra brukare.

Förändringarna innebär inte heller kortare öppettider på träffpunkterna eller några försämringar för besökarna. Vi är övertygade om att kvalitén kommer att vara minst lika bra och förhoppningsvis bättre med ett ökat föreningsengagemang. Vi tycker också att det borde vara ett bra sätt för bland annat pensionärsföreningarna att nå ut med sin verksamhet till medlemmar som kanske normalt inte kan delta i föreningens aktiviteter.

Mönsterås kommun har en lång tradition med gott samarbete mellan kommunen och pensionärsföreningarna, inte minst i vårt pensionärsråd. Vi ser mycket positivt på föreningarnas omfattande och viktiga arbete och har därför synnerligen generösa föreningsstöd till våra pensionärsföreningar. Vi hoppas att vi kan utveckla detta samarbete ytterligare, till gagn för våra äldre kommuninvånare och pensionärsföreningarnas medlemmar.

Alliansen via socialnämndens ordförande Håkan Spärlin

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.