GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Torsås är inte ensamma att inte ge rehab efter stroke

Att rehabilitering är livsviktigt vet alla vi som arbetar med det.
Insändare • Publicerad 26 juni 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Samtliga kommuner inom Kalmar län bör tillsätta en medicinskt ansvarig för rehabilitering”, menar insändarskribenten.
”Samtliga kommuner inom Kalmar län bör tillsätta en medicinskt ansvarig för rehabilitering”, menar insändarskribenten.Foto: Sanna Tedeborg

Tyvärr blir det även smärtsamt tydligt i Barometerns artikel från Torsås häromdagen, om en patient med stroke som inte fått tillgång till rehabiliterande insatser som patienten är i behov utav, vilka konsekvenser det kan få när rehabilitering uteblir.

Torsås kommun är inte unika i detta. Flera kommuner erbjuder inte rehabilitering efter stroke trots att de enligt lag är skyldiga till det. I Socialstyrelsens utvärdering av strokevården, 2011, angav endast 58 procent att de hade rutiner för att samordna rehabilitering för personer med stroke mellan region och kommun. Den utvärderingen visade även på stora skillnader även i vilka rehabiliterande insatser personer med stroke fick i hemmet.

Det är såklart inte endast patienter med stroke som behöver rehabilitering inom kommunal hälso- och sjukvård. Nästan uteslutande alla inom den kommunala hälso- och sjukvården är i behov av någon form av rehabilitering. Det kan vara preventiva insatser för att minska framtida vårdbehov, det kan vara insatser som gör att patienter kan komma hem tidigare från slutenvård och också för att kunna komma tillbaka efter en sjukdom eller skada. Att lära sig leva sitt liv igen så självständigt och bra som möjligt.

Tyvärr glöms oftast rehabilitering bort inom kommunal hälso- och sjukvård trots att det blivit ett viktigare område för att vården ska orka med framtida utmaningar. Fler äldre som lever längre samt omställning till god och nära vård är exempel på detta.

Svårigheter med rekrytering av personal samt avsaknaden av övergripande rehabiliteringsansvar har lett till att rehabiliteringspersonal inom kommunal hälso- och sjukvård tvingas prioritera hårt för att hålla ihop sina arbetsuppgifter. Det visar tydligt en studie från Lunds universitet, 2018, där 46 procent av alla arbetsterapeuterna funderat på att byta yrkesbana med anledning av bland annat hög arbetsbelastning, låga löner, bristande ledarskap och organisatoriska problem.

Ett viktigt steg för kommunal hälso- och sjukvård att ta, är att inrätta en MAR, medicinskt ansvarig för rehabilitering i alla kommuner. MAR-uppdraget är ett sätt att säkerställa att patienter har tillgång till personcentrerade hälsofrämjande, förebyggande och rehabiliterande insatser av god kvalitet. Detta görs genom att en arbetsterapeut eller fysioterapeut tar ansvar för verksamhetsområden som huvudsakligen omfattar rehabilitering. Ett uppdrag som annars åligger en MAS, medicinskt ansvarig sjuksköterska och tendera att försvinna i mängden av andra arbetsuppgifter. Rehabilitering är komplext och i behov att styras och utvecklas av professioner som har utbildning inom rehabiliteringsvetenskap. Så ställer vi om till en hållbar kommunal hälso- och sjukvård.

Därför bör samtliga kommuner inom Kalmar län tillsätta en MAR.

Gabriel Walter

Ordförande Sveriges arbetsterapeuter Kalmarkretsen

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.