unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Tävling om att döda rovdjur

Har ni hört talas om Rovdjurskampanjen? Det är en tävling i att döda vilda djur och fåglar som startar 1 augusti och håller på till mitten av april året efter.

Nyligen skrev tidningen Jaktjournalen: ”I närmare 20 år har Jaktjournalen arrangerat Rovdjurskampanjen för att främja viltvården och vikten av jakten på de små predatorerna. Efter att massor med läsare hört av sig gör vi en nystart av Jaktjournalens klassiker. Nu får återigen alla jägare chansen att göra en betydelsefull viltvårdsinsats på sina hemmamarker. I år satsar vi på att så många som möjligt deltar. Hederspriser till de tre bästa i varje klass och sedan lottar vi ut priser bland alla som deltar. En lott för varje deltagare och massor med fina priser från våra sponsorer!”

En skjuten rödräv ger 120 poäng medan en gråtrut ger 15. Vinnaren 2016 fick ihop 10 470 poäng. Han sköt 28 rävar, sju grävlingar, 32 minkar och 394 fåglar. Belöningen blev en komradio, en tavla och tre jaktfilmer samt titeln Årets viltvårdare. Han vann även 2017. Då med 34 rävar, nio grävlingar, fyra mårdar, 23 minkar samt 278 fåglar.

Men vad menas då med viltvård? Jaktlagen definierar det som vård av alla vilda arter. Men hur kan dödande betraktas som vård? Kände de 672 skjutna fåglarna sig vårdade? Eller det okända antal som flög vidare skadeskjutna?

”Det är ingen tvekan längre om att mångfalden i naturen gynnas av predatorjakt. Det finns både forskning och naturvårdsprojekt som tydligt pekar på detta” fortsätter Jaktjournalen.

Jag tar mig för pannan.

Christina Åkerblad

Läs mer

Öland: Här är årets segrare i pumpatävlingen

Öland

Öland: Här är årets segrare i pumpatävlingen

En 95 kilo tung pumpa segrade.

Sugen på septemberbad ? – Så varmt är det i vattnet

Höstbad

Sugen på septemberbad ? – Så varmt är det i vattnet

Missa inte badkorrarnas rapporter från badplatser i länet.

Medan du sov: Här är nattens händelser

Medan du sov

Medan du sov: Här är nattens händelser

Bygdegård utrymdes efter röklukt från elkontakt.

Länsbor vann 5,7 miljoner på lotto: ”Ingen dålig utdelning”

Kalmar

Länsbor vann 5,7 miljoner på lotto: ”Ingen dålig utdelning”

Två inlämnade rader gav en vinst på 2,9 miljoner kronor var.

Efter stormen - Sahlin har hittat lugnet i Hultsfred

Reportage

Efter stormen - Sahlin har hittat lugnet i Hultsfred

Efter nästan fem års tystnad är Mona Sahlin tillbaka i strålkastarljuset men som en helt annan människa. I Hultsfred har hon skapat sig en ny identitet.

Replik om Malmfjärden: ”Farled avstängd av säkerhetsskäl”

Insändare

Replik om Malmfjärden: ”Farled avstängd av säkerhetsskäl”

Svar på insändaren ”Vad händer med Malmfjärden?”