GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Tar man bort skolan så tar man också bort en förening”

Emmaboda kommun slutar aldrig att överraska. Nu, nu vill man i första hand sälja skolan och i andra hand riva skiten i Boda. Anledning? Ja, ingen vet.
Insändarskribenten är bekymrad över Boda skolas framtid.
Insändarskribenten är bekymrad över Boda skolas framtid.
Foto: Peter Lejon
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Starkaste argumentet är troligtvis att det finns värme i lokalerna och vi alla vet att värme kostar pengar och Emmaboda kommun med Johan Jonsson i spetsen vill stoltsera med att man sparat pengar under sin mandatperiod. Ska en kommun verkligen stoltsera med insparade pengar? Ni har ju redan höjt skatten för kommuninvånare. Man bygger en ny vårdcentral bredvid den gamla i Emmaboda men i utkanten väljer man att skita i allt. Ska inte en kommun värna om sina invånare och se till att pengarna sipprar ner till kommunens invånare?

Boda skola var alltså innan pandemins start en av de mest uthyrda lokalerna i vår kommun och den står varje vecka värd för föreningen i Boda då den tillhandahåller omklädningsrum och duschar för föreningen. Tar man bort skolan så tar man också bort en förening, för ingen tror väl att en liten förening som Bodabruk som lever på eldsjälar helt plötsligt ska ha råd att bygga massa omklädningsrum, dra vatten och värme och fixa duschrum? Eller har kommunen i sina planer av rivandet av Boda skola budgeterat för ett bygge av omklädningsrum och duschar för föreningen? Det ligger väl i en kommuns intresse att det finns föreningar så att ungdomar och äldre har en samlingspunkt och något att hitta på?

"Tar man bort skolan så tar man också bort en förening, för ingen tror väl att en liten förening som Bodabruk som lever på eldsjälar helt plötsligt ska ha råd att bygga massa omklädningsrum, dra vatten och värme och fixa duschrum?"

Lokaler på landet som både är fräscha och som fyller extremt viktig funktion för idrottandet, för fester, kalas, bröllop, möten och bibliotek, samlingspunkt för de yngsta och för de äldsta.

Som vanligt när man för en diskussion öppet med ledningen i denna kommun så möts man av total tystnad. Antagligen är deras argument så svaga att de själva knappt kan ta dem i sin mun eller så är det ännu värre, att varje gång någon öppet tar en diskussion så ska ett maktmissbruk visas.

Att som politiker ta beslut sett till sin egna personliga självkänsla är skrämmande och också otroligt oprofessionellt.

Jag skulle gärna sätta mig ner med hela kommunens ledning och höra vad deras argument är. För inte kan det väl handla om pengar? 40 miljoner kronor är sparade och om det handlar om den billiga uthyrningen av lokalerna på 300 kronor så har jag ett ganska bra tips, höj den summan?

Eller är det så att ni bara vill avveckla Boda? Nu? Nu, när yngre barnfamiljer hittat hit igen?

Höra något roligt? Nätet runt vår tennisplan togs bort med argumentationen ”det är farligt för rådjuren fastnar i det”. Rådjuren? Inte fastnat ett rådjur i stängslet sedan min födelsedag den 18 april 1991.

Boda Skola tillhandahåller alltså förutom omklädningsrum och duschrum också matsal, kök, gympasal, biljardrum, toaletter, bibliotek och mycket annat. Varför riva sådana bra lokaler? Argumentet ”det står tomt” funkar inte då det är en av kommunens mest uthyrda lokaler. Det är för dyrt? Ja, det funkar, men det funkar inte om ni inte testat att öka uthyrningspriset, vilket just nu är väldigt lågt och säkerligen inte skulle skrämma bort framtida hyresvärdar. Det ligger i Boda och vi vill frigöra pengar för att sådant här ska inte finnas i ytterområdena för vi bryr oss inte om dem? Ja, starkt och bra argument om det är det ni säger utåt mot era väljare och mot kommunens invånare. Tänker ni det bara och sen utåt försöker trycka på något annat argument är det bara fegt och framförallt ljuger ni ju då som folkvalda politiker.

Min självkänsla, den är hög, den är stark och jag kan med gott mod säga att jag kan driva frågor och jag kommer driva denna frågan väldigt långt om jag inte möts halvvägs och hörs. Med flera år inom elitfotboll så lär man sig en hel del, men framförallt skapar man sig ett kontaktnät av bra människor, människor med enormt inflytande och jag kan säga att var och en av dessa människor ska få ta del av denna historia.

Daniel Ahonen

Läs mer