Insändare

Insändare: ”Tänk efter innan du ställer frågan om vem som tände på”

Bergabranden Artikeln publicerades
”Nästa gång du tänker yttra orden; varifrån kommer brottslingen; tänk ett steg längre”, menar signaturen Konsekvens-Lisa.
Foto: Mats Holmertz
”Nästa gång du tänker yttra orden; varifrån kommer brottslingen; tänk ett steg längre”, menar signaturen Konsekvens-Lisa.

Nu har det brunnit i Berga igen. Tråkigt, och något som väcker stor ilska hos de allra flesta. Pratet går och första frågan man hör är var kommer den ifrån som tänt på?

Är brottet mindre allvarligt om det är en svensk? Är brottet mer allvarligt och förkastligt om det är en icke svensk? Hur ska vi se på brottet om det är en person som är född här men har invandrade föräldrar? Är brottets allvarlighetsgrad lite mitt emellan då?

Frågan som ställs om varifrån gärningsmannen kommer, leder till frågor om vad vi ska göra om det är så. Ska vi ha särskilda lagar som gäller bara mörkhyade? Ska de få andra straff än ljushyade svenskar? Kanske det är ännu enklare att bara sätta alla utlandsfödda, inklusive de som är födda i Sverige men som har utlandsfödda föräldrar, i ett läger? Då slipper vi ju se dem och vi hindrar eventuella potentiella brottsförövare. Eller ska vi skjuta dem direkt? Allihop?

Eftersom det i gemene mans huvud tycks finnas inställningen att alla brott begås av dessa mörkhyade människor så skulle det ju vara en bra lösning! Det är bara det att detta har redan testats, i nazi-Tyskland, och resultatet blev väl sådär ...

Nästa gång du tänker yttra orden; varifrån kommer brottslingen; tänk ett steg längre. Tänk på konsekvenserna av vad du säger, vilket samhälle du vill att Sverige ska vara (som nazi-Tyskland kanske?). Tänk på att du ger luft åt rasism, vardagsrasism, som leder till ännu större klyftor än vad vi har idag.

Branden i Berga är förkastlig, åt helvete rent ut sagt, oavsett vem som har gjort det. Vederbörande ska straffas enligt svensk lag, självklart! Ingenting blir bättre av att jiddra om att det måste vara en invandrare som gjort det, tvärtom. Vårt samhälle splittras och vi tänker i banor som att människor är olika värda. Och jag som ljus svensk är mycket mer värd än andra, jag är mycket bättre än andra! Så himla bra att tänka så! Vilken tur du har som är så perfekt! Och vad skönt det måste vara att gå runt på jorden och tänka att inga svenskar gör något olagligt! Så mysigt!

Konsekvens-Lisa

LÄS MER OM BRANDEN I BERGA:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.