Annons
Insändare

Synd att man är för simpel för snabbspår

Ser i Barometern att kommunens bolag fått ett snabbspår för sånt som inte stämmer med stadsplanen.
Insändare • Publicerad 4 maj 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten är kritisk mot snabbspår.
Insändarskribenten är kritisk mot snabbspår.Foto: Anton Hedberg

Kalmar Vattens vd mejlar samhällsbyggnadsförvaltningens förvaltningschef och stadsarkitekt och vill bygga ett nytt kontor på mark som är till för sophantering. Detta kringgås genom att man i stället tar beslut via förhandsbesked. I artikeln citeras Boverkets expert att ett förhandsbesked ”är inte tänkt för att kunna kringgå en detaljplans syfte". Trist för Kalmar Vattens anställda att deras vd anser att deras arbetsplats passar med syftet sophantering, men det är väl en arbetsmiljöfråga. Det som är märkligt är att förvaltningen går med på detta. Även enligt nämndordförande är det helt i sin ordning.

Nu löser detta sig då ingen granne kan överklaga då kommunen äger all mark. På så sätt skapas genvägar för kommunens bolag. Samtidigt säger kommunen nej till enskilda villaägare som jag själv som vill bygga en carport eller bygga ut villan några kvadratmeter. Då är det plötsligt mycket viktigt att hålla på stadsplanen. Det är svårt att känna någon som helst tilltro till varken tjänstemän eller politiker, åtminstone utan direktnummer till de som bestämmer.

Annons

Jag kan ju glädja mig åt att Kalmar Vatten åtminstone ska fördubbla VA-avgiften, enligt en annan artikel. Det ska tydligen finansiera det nya reningsverket. Men jag utgår från att vi även ska få äran att betala det nya kontoret också med höjda avgifter också? Tur då att det gick snabbt för dem att få bygglov.

Fd bygglovssökande utan tillgång till snabbspår

Annons
Annons
Annons
Annons