GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Stora vinster med att läsa böcker

Resultat från en amerikansk studie publicerad i skriften Social Science & Medicine, visade att vuxna som läste omkring tre och en halv timme varje vecka hade runt 20 procents mindre risk att dö, under de tolv år som studien pågick, jämfört med de som inte läste.
Insändare • Publicerad 19 augusti 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten förespråkar läsning.
Insändarskribenten förespråkar läsning.
Foto: JESSICA GOW / TT

Med andra ord överlevde vuxna som läste böcker nästan två år längre under tolv års tid, jämfört med icke läsare. Man analyserade data från 3 635 män och kvinnor från 50 års ålder och uppåt som själva rapporterat kring sina läsvanor.

Har man som mål att äta bättre och motionera mer, men inte riktigt lyckas, kanske det kan vara lättare att komma igång med att läsa i tio minuter innan man skall sova. Läsning är en perfekt nedvarvning för hjärnan, vilket ökar chansen till en riktig god natts sömn. Dessutom har man sett att läsning kan minska risken för demens och kanske till och med öka överlevnaden.

Resultaten kvarstod efter att man tagit hänsyn till exempelvis kön, ålder, inkomst och utbildning. Man tittade inte på varför överlevnaden ökade, utan hänvisade i stället till en publicerad studie år 2013. Denna visade att läsning ökar kontakten mellan hjärnceller, vilket stärker kognitiva förmågor och skulle kunna minska risken för exempelvis demenssjukdomar, som kan förkorta livet.

Enligt en studie gjord vid Universitetet av Sussex i England kan läsning minska stressnivån med upp emot 68 procent. Medförfattare till studien, Dr David Lewis, en neuropsykolog på Mindlab International i Sussex med kollegor, fann att deltagare som läste så lite som sex minuter om dagen fick lägre hjärtfrekvens och minskad muskelspänning.

Kurt Sjölund

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.