GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Stoppa pågående planer på vindkraft"

Den 15/9 2021 lämnade vi som förening in våra synpunkter på Kalmar kommuns översiktsplan. Vår utgångspunkt är att skogarna norr om Läckeby och Rockneby är olämpliga för en vindkraftsutbyggnad i någon form.
INSÄNDARE • Publicerad 28 september 2021 • Uppdaterad 29 september 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fotomontage över hur vindkraftverken kan te sig från 125:an mellan Läckeby och Nickebo, vy mot norr. Utgångspunkten var 60 verk på det område som definierats för vindkraftsbruk i översiktsplanen. 60 verk har fördelats på den ytan och skalenliga verk utifrån platsen där fotot togs.
Fotomontage över hur vindkraftverken kan te sig från 125:an mellan Läckeby och Nickebo, vy mot norr. Utgångspunkten var 60 verk på det område som definierats för vindkraftsbruk i översiktsplanen. 60 verk har fördelats på den ytan och skalenliga verk utifrån platsen där fotot togs.
Foto: Föreningen mot föreningen mot vindkraftsutbyggnad i Läckeby - Rockneby - Bäckebo

Att bevara skog för klimatets och den biologiska mångfaldens skull ligger i tiden, i synnerhet tätortsnära sådan med stor betydelse för friluftsliv och rekreation. Både regeringen med sin senast presenterade satsning, och naturskyddsföreningen i sin kampanj ”Tyst skog”, påtalar betydelsen av den obrutna skogen som en ovärderlig tillgång. Vi är nu övertygade om att kommunen är på väg att begå ett stort misstag.

I den skrivelse vi nu lämnat in till kommunen kan vi genom registerutdrag redovisa förekomst av 217 rödlistade arter i skogsområdet. Bland dessa finner man 17 häckande fågelarter enligt den svenska rödlistan (2020) och 14 enligt EU:s ”bilaga 1: fågeldirektiv”. Vi har ett yttrande från Birdlife Sverige som trycker på kommunens ansvar att planera vilka ekosystem som måste skyddas, och var naturskydd ska prioriteras. Vindkraftverk utgör en dokumenterad risk för framför allt större rovfåglar som nyttjar termik och glider på höga höjder. Skogsområdet tillhör genom närheten till Kalmarsund ett viktigt stråk för flyttfåglar, vilket alla som bor i området kan vittna om. Anläggning av vägar och ledningsdragningar påverkar skogsmiljön i stor omfattning, och kraftverken tar med sig ljud och ljus in i den tysta skogen.

Området används flitigt till friluftsliv och rekreation. Vi har yttranden från ridskolor, jägare, hembygdsförening, fiskare, fågelskådare. Ridsporten är tämligen utvecklad i området och oron är stor för att man helt enkelt inte kommer kunna fortsätta sina verksamheter.

Vi lyfter vattenfrågan bland annat med tanke på reservvattentäkter i Läckeby och Rockneby. Likaså säkerheten vid en utbredd skogsbrand i direkt närhet till tätorter, hur skulle en luftburen brandbekämpning gå till? Många människor bor direkt vid eller i närheten till skogen, cirka 4 procent av kommunens invånare. Kalmar tätortsgräns ligger luftlinjen på cirka 12 kilometers avstånd. Vindkraftverk av dessa dimensioner syns 6 mil vid klart väder. En beräkning av buller- och skuggbildning visar att översiktsplanen inte respekterar närboende i tillräcklig omfattning.

Vi anser att kommunen måste ta ansvar i frågan. Gällande vindkraft utgår den nya översiktsplanen i stor omfattning från kommunens tio år gamla plan som man sedan korrigerat med avstånd till bostäder, vilket är ett mycket förenklat sätt att se på området. Kalmar kommun behöver i sitt arbete med översiktsplanen genomföra oberoende utredningar av inte minst de aspekter som vi framför, och inte låta detta arbete ligga i händerna på vinstdrivande vindkraftsbolag utan kopplingar till närområdet. Till detta är gjort bör Stena Renewables pågående planer på etablering i området stoppas!

Många är de som stöder vår sak. Vår namninsamling på skrivunder.com har i denna stund genererat 1100 underskrifter.

Föreningen mot vindkraftsutbyggnad Läckeby-Rockneby-Bäckebo

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.