GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Som pensionär i Nybro skäms jag när jag läser din insändare

Vinnare under pandemin = dagens pensionärer. Dessa ord kan man läsa i en insändare i Barometern-OT av Börje Slättman.
Insändare • Publicerad 17 februari 2021 • Uppdaterad 18 februari 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Som pensionär i Nybro skäms jag när jag läser din insändare, Börje Slättman.

Men jag är inte förvånad över din attityd mot pensionärerna i hela Sverige, inte bara Nybro. Vi håller reda på fakta och raljerar inte med andra medmänniskor som du gör. Vi vill bli behandlade med respekt och inte någon klapp på huvudet och som näst intill förlöjligar oss. Är det någon som har stenkoll på sin ekonomi så är det vi.

Men eftersom du representerar det parti som en gång lånade utav pensionsfonderna så skulle det vara på sin plats att ni håller ert löfte och betalar tillbaka det ni lånade på Göran Perssons tid – men det är väl obekvämt att bli påmind om.

Våra liv består av att få vardagen att gå runt, men du representerar den grupp av människor – politiker – som saknar all verklighets-förankring. Det enda ni kan något så när bra, är era partiböcker och det gäller er alla oavsett färg.

I Nybro kommun är vi cirka 5 000 pensionärer med en lägre inkomst vilket naturligt ger en lägre skatt till Nybro kommun. 25 procent av kommunens befolkning! Vi har en arbetslöshet på cirka 28 procent inom vissa grupper i Nybro. Utöver dessa två grupper finns skolbarn som inte inbringar några som helst skatteintäkter. Kanske något bidrag från regeringen – vet jag inte – men troligt.

Resterande gäng skall försörja den här kommunen tillsammans med olika bidrag från regeringen.

Många av pensionärerna fick 2020 en hyreshöjning på nästan 10 procent. I år vill NBAB ha cirka 2,14 procent, men det är inte klart än för 2021.

Vi måste inom Nybro kommun ta till språkombud på våra äldreboenden för att våra gamla skall förstå den personal som i dag finns anställd.

Av kommunens totala undersköterskor, 328 stycken, finns 152 som arbetar utan fullgod undersköterskeutbildning.

Som pensionär och boende inom kommunen kan vi inte resa med Närtrafiken utom vid vissa begränsade tidpunkter på vardagen – men på helgen får vi stanna hemma.

Vi har under pandemin inte kunnat träffas och umgås som vi brukar – för andra grupper i samhället inte kunnat sköta sig.

Du har ingen relevant uppfattning om hur storleken på inkomsterna för pensionärerna är, ej heller känner du till hur eländigt många gamla har det och då kommer du och efterlyser om det finns pengar i madrasserna – om du har dina där får stå för dig – men vi är allt för många som inte har någon knölig madrass att ligga på!

Du har fått avstå resor eller gå på hockey – ja så har livet varit för många av oss. Men många av våra medlemmar har inte ens råd att gå på hockey eller varit inne i ishallen!

Pensionärer är en väldigt tålig grupp av människor som inte är vana att ”gnälla” – de pratar veklighet. Jag är så förvånad över den hänsyn många pensionärer har till er – ni har konstigt nog fått förtroende att leda vår kommun – men vi är uppvuxna med att vi skall klara oss själva.

Vi kan räkna ut att ni politiker aldrig kommer att få den här kommunen på grön kvist. Det vi fått lära oss är att jag/vi inte alltid får/har rätt men vi har fått lära oss kompromissa – men i den sandlådan ni sitter i har ni missat den kunskapen. Ni slösar med våra skattemedel på ett sätt som inte är förenligt med demokrati och respekt för människor.

Som du förstår delar jag/vi inte din uppfattning om att vi pensionärer är några vinnare!

En bekymrad pensionär

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.