Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Som förälder har man ingen insyn i 1177 i sitt barns ärende

Som förälder och vårdnadshavare har man ingen insyn i sitt barns ärenden på 1177.se efter att de fyllt 13 år.
Insändarskribenten är bekymrad över upplägget för 1177.se för ungdomar.
Insändarskribenten är bekymrad över upplägget för 1177.se för ungdomar.
Foto: Janerik Henrsson/TT
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

13-åringar är barn, barn behöver sina föräldrar och föräldrar har ett ansvar för sina barn. Att barn har rätt till en ökande integritet i takt med ålder och mognad är självklart. Men vad händer när den rätten ställs mot en vårdnadshavares ansvar och vilket ansvar lägger man därmed på barnen? En tonåring ska inte ha ansvar som om hen var vuxen. Vuxna måste, och vill som regel, ta ansvar för sina barn. Men med dagens regelverk begränsas den möjligheten.

Detta kan ställas på sin spets i flera situationer, inte minst i corona-tider. Barn som fyllt 13 år ska själva boka sitt självtest på 1177.se. Så långt ganska okej nu när banken gjort det enklare att skaffa ett riktigt mobilt BankID till barn via digitala kanaler. Förut var man tvungen att uppsöka ett bankkontor fysiskt för att göra det och det är kanske inte så lämpligt i dessa tider, särskilt inte om behovet uppstår utifrån att man behöver boka ett covid-test. Men, det är alltså görligt utan fysisk kontakt med andra. Prov uthämtas och lämnas in av symptomfritt ombud.

"Teoretiskt skulle jag alltså kunna ha en bekräftat covid-smittad person i mitt hem utan att veta om det."

13-åringar i Sverige är i allmänhet väldigt kunniga när det gäller att göra saker digitalt, så långt är därmed allt väl.

Men sedan... svaret på om barnet har covid, en allmänfarlig och samhällsfarlig sjukdom som lyder under smittskyddslagen, kommer till barnets inloggning på 1177.se, endast. Dit kommer också blanketten om smittspårning. Inte en rad med information till mig som förälder och vårdnadshavare om att mitt barn är smittat. Detta trots att jag är skyldig att vidta vissa åtgärder, som att isolera mig själv och andra barn i hushållet. Om detta får jag ingen information från vården. Teoretiskt skulle jag alltså kunna ha en bekräftat covid-smittad person i mitt hem utan att veta om det. Jag skulle kunna ha ansvar för att jag själv och två tonåringar håller oss isolerade, utan att ha fått information om det.

De flesta tonåringar har säkerligen en god relation till sina föräldrar och är tillräckligt mogna och ansvarskännande för att berätta om ett positivt covid-test. Men min undran är om det är rimligt att lägga ett sådant ansvar på en ung tonårig. Att vara den enda som får informationen om att bära på en allmänfarlig och samhällsfarlig smitta, krav på åtgärder som ska vidtas av hen själv och andra samt blanketten för smittspårning? Är inte det något som i allra högsta grad ingår i en förälders ansvar för sitt barn?

Barns integritet är viktig, men det är också viktigt för barn att det finns vuxna som tar ansvar för dem, som har koll, som agerar föräldrar.

Och föräldrar behöver ges förutsättningar att ta det ansvaret för sina tonåriga barn. Det finns en anledning till att myndighetsåldern är satt till 18 år. En 13-åring är fortfarande ett barn, även om de själva många gånger tycker att de är väldigt vuxna. Men vi som är vuxna, som har ansvaret för våra unga, borde veta bättre.

Paula Christofidi Cederqvist

Läs mer