GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Snälla, skär inte ner på kulturskolan – den är viktig för så många”

Oskarshamn har ett rykte om sig att vara en ”kulturstad” full med musik. Förutom en fantastisk kulturskola så har vi estetiska programmet på gymnasiet och en attraktiv folkhögskola som lockar elever att flytta hit.
Insändare • Publicerad 24 november 2022 • Uppdaterad 24 november 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Jag har full förståelse för att vi måste spara in och vi alla behöver vara med att bidra men snälla skär inte ner på Kulturskolan”, skriver insändarskribenten.
"Jag har full förståelse för att vi måste spara in och vi alla behöver vara med att bidra men snälla skär inte ner på Kulturskolan”, skriver insändarskribenten.Foto: Andreas Bendroth

Grunden till ett musikintresse läggs i kulturskolan, eller musikskolan som det hette förut. Jag är mamma till tre barn som alla har spelat olika instrument via Kulturskolan olika länge och i olika omfattning. Ett av barnen gick även estetiska programmet på gymnasiet, ett år på folkhögskolan och studerar nu musik på annan ort. Grunden lades med andra ord här i Oskarshamn.

Den glädje och den sammanhållning som musiken ger är fantastisk. Du utvecklas och får möjlighet att vara delaktig i olika orkestrar/körer, vara med på olika framträdanden där du lär dig vad samspel är och att kunna stå på en scen framför publik. Att få se en till synes ganska tystlåten person, som kanske inte gör så mycket väsen av sig i den ordinarie skolan, plötsligt ställa sig upp på en scen inför en publik. Ja, det är magiskt! Alla är inte sportintresserade och kanske varken vill eller kan vara delaktiga i en idrottsförening och då kan musiken i stället öppna upp för gemenskap. Jag vill inte väga idrott och musik mot varandra men det behöver finnas bra möjligheter för båda.

Jag har full förståelse för att vi måste spara in och vi alla behöver vara med att bidra men snälla skär inte ner på kulturskolan, den är viktig för så många och vi vill väl ha kvar det goda ryktet om att vara den där ”kulturstaden” dit folk vill flytta för att utöva sitt musikintresse? Ge det en extra liten tanke just så här års för vilka tror ni ger oss mycket av den julmusik vi kan avnjuta i olika former? Jo, kulturskolan och är det några äldre musikutövare som bjuder på härlig underhållning så har säkert en majoritet av dessa börjat sin bana i just kulturskolan.

Katarina Odéhn, Figeholm

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.