unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Skattezoner skulle kunna hejda avfolkningen

I den senaste partiledardebatten tog man tusende gången upp problemet med landsbygdens avfolkning. Men några hållbara förslag presenterades inte.
Införandet av skattezoner skulle kunna göra det mer attraktivt att bo i glesbygden och förhindra att servicen fortsätter att urholkas, menar skribenten.
Införandet av skattezoner skulle kunna göra det mer attraktivt att bo i glesbygden och förhindra att servicen fortsätter att urholkas, menar skribenten.
Foto: Helena Landstedt / TT
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Denna fråga är svår att lösa på bara kommunal nivå. Något konkret svar, och hållbart förslag på landsbygdsfrågan, har inga riksdagspolitiker kunnat presentera, men vårt grannland Norge löste detta problem redan 1905 i samband med unionsupplösningen.

En norsk utredning konstaterade år 2004 att sänkta arbetsgivaravgifter är ett enkelt, effektivt och träffsäkert sätt att stärka de glesbefolkade landskapen och kommunerna. Det handlade om att ge de glesbefolkade delarna i Norge likvärdiga konkurrensförutsättningar som de mer tätbefolkade regionerna.

Norge är indelat i sex skattezoner, 1, 2, 3, 4, 4A, 5. Skattezon 1 har den högsta arbetsgivaravgiften som är 14,1 procent och skattezon 5 har ingen arbetsgivaravgift. Motsvarande avgift i Sverige är cirka 30 procent.

Detta innebär att man på så sätt lockar företagen att etablera sig i glesbygden, då kostnaderna för arbetsgivaren blir betydligt lägre än om man etablerar sig i Oslo, som ligger i zon 1. Nord-troms och Finnmark ligger i zon 5 och har 0 procent i arbetsgivaravgift.

För att få folk till att flytta till de mest avlägsna platserna i Norge, har man lagt den allmänna inkomstskatten på 19,5 procent.

När företagen finner det lönsamt att flytta till glesbygd, flyttar också människorna dit för att söka arbete, om de i sin tur finner det lönsamt. Med arbete på en plats, följer utveckling.

Kalmars kommunalråd ( S ) Johan Persson, var ordförande för en parlamentarisk landsbygdsutredning som lämnade förslag för Sveriges landsbygd. Han påstår att en differentierad skatt skulle bli för dyr.

Han påstår vidare att det bara skulle gälla några ställen i Norrland. Detta påstående visar att hur lite han känner till vår landsbygd. Vidare ger han ett exempel som är synnerligen dåligt. Han säger.

”I Norge kan en kommun som har vattenkraft bli väldigt rik, medan grannkommunen som inte har det bli väldigt fattig. I Sverige finns i stället det kommunala utjämningssystemet ”.

Vad nytta har den fattiga kommunen av ett utjämningssystem, om inga företag flyttar dit och skapar arbeten? Inga arbeten inga människor.

Persson blandade päron med äpplen

Per-Olof Henningsson

Läs mer

Ny kårledare ska ge Frälsningsarmén en nystart

Oskarshamn

Ny kårledare ska ge Frälsningsarmén en nystart

Marina Bratterud: ”Det finns en öppen famn för alla.”

Mönsterås

Olycka: Bilist kolliderade med älg – väg stängdes av

Vid 19-tiden på söndagen inkom ett larm om en viltolycka norr om Finsjö, på vägen mellan Fliseryd och Korsvägen. Enligt räddningstjänsten rörde det sig om en kollision mellan en bilist och en älg.

Fotboll: KFF-stjärnan saknas mot Varberg

Allsvenskan

Fotboll: KFF-stjärnan saknas mot Varberg

Bergstrand: ”Det handlar om privata skäl”.

Göran Lundblads mördare ofredad – fånge bajsade i cell

Kalmar

Göran Lundblads mördare ofredad – fånge bajsade i cell

Hände i anstalten i Norrtälje.

CG: ”The Canoopers är det gulligaste som hänt nådens år 2020”

50 frågor och svar

CG: ”The Canoopers är det gulligaste som hänt nådens år 2020”

CG ställer frågor – och svarar på dem.

LIVE: Så slår coronaviruset mot länet – läget just nu

Coronautbrottet i länet

LIVE: Så slår coronaviruset mot länet – läget just nu

Här rapporterar vi löpande med anledning av coronavirusets framfart.