GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Skapa inte ett blinkande inferno på Ölands östra sida

Planerna på vindkraftindustriområden i havet mellan Öland och Gotland, om de förverkligas, skulle leda till stor miljöförstöring och i förlängningen på flera sätt skada de båda öarna.
Insändare • Publicerad 9 november 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten motsätter sig planerna på vindkraftpark i i havet mellan Öland och Gotland.
Insändarskribenten motsätter sig planerna på vindkraftpark i i havet mellan Öland och Gotland.
Foto: Johan Nilsson/Scanpix

Låt oss börja med att se närmare på vad som kommer att hända med den visuella miljön. Som bakgrund ska man veta att det handlar om uppemot 600 (370+220) monstruösa vindkraftmaskiner, som var och en kan ha en höjd på 370 meter. Transportstyrelsen har regler för vilka hinderljus, som krävs av flygsäkerhetsskäl på sådana maskiner och för vilka maskiner kravet gäller i det industriområde som skapas. I korthet gäller att sådana maskiner med en höjd över 150 meter över mark- eller vattenytan ska vara försedda med högintensivt vitt blinkande ljus. Hinderljuset ska placeras på maskinhuset på ett sådant sätt att det blir synligt i alla riktningar för annalkande luftfartyg. Det är framför allt detta hinderljus, som kan ge upphov till mycket störande visuella fenomen, och som man inte kan undkomma på annat sätt än att vända sig bort eller ta skydd bakom sådant som bryter synfältet (till exempel plank och mörkläggningsgardiner). Utöver detta ljus finns också krav på rött fast ljus på andra maskiner och där vingarnas rotation gör att det för en betraktare ser ut som blinkande rött ljus.

För att få en upplevelse av hur livsmiljön kan bli påverkad rekommenderas alla att ta del av filmer, som lagts ut på nätet. Det är viktigt att alla boende på Öland och alla de många ölandsvännerna i Sverige och utomlands informerar sig om pågående planer och vad de kan leda till för skador på miljön utanför Ölands östra kust. Har ni släkt, vänner och bekanta på Gotland kan det vara en välgärning att de också blir tipsade om att det är hög tid att på alla sätt granska vilka konsekvenserna kan bli av de båda industriområdena, som planeras i havet.

Underskatta inte hur den visuella miljön kan förändras. Det handlar inte om någon blinkande liten röd lampa långt bort i horisonten utan om ett högintensivt vitt blinkande ljus understött av rött ljus, vilket också kommer uppfattas som blinkningar när maskinernas vingar roterar förbi de röda ljuskällorna. Ljuskällorna blir uppemot 600 stycken och kommer att finnas hundratals meter över havets yta.

Vän av Öland

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.