Annons
Insändare

”Ska man behöva försvara sin rätt att låna och läsa böcker?”

Var inne på mitt stadsdelsbibliotek för ett par dagar sedan för att hämta en beställd bok.
Insändare • Publicerad 25 september 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Den som sällan läser blir aldrig fri och självständig utan en slav under andras tankar.”
”Den som sällan läser blir aldrig fri och självständig utan en slav under andras tankar.”Foto: Mats Holmertz

När jag gick ut från dörren kom tre pojkar i tioårsåldern cyklande. En av dem hade en bok i handen. ”Jag måste lämna tillbaka den”, sa han. ”Lånar du böcker”, sa en av kamraterna hånfullt. Killen med boken såg besvärad ut och sa: ”Det är fröken som sagt det”. Jag blev både bedrövad och arg. Ska man behöva försvara sin rätt att låna och läsa böcker? När lånar den här killen en bok nästa gång?

Jag sa inget men tänkte: Den som inte läser lär sig aldrig tänka självständigt. Ej heller att formulera sina tankar i skrift eller ord. Risken finns att hela läs-, tanke- och skrivprocessen blir något som andra gör. Någon annan tänker åt dig och bestämmer indirekt vad du ska tänka och säga. Den som sällan läser blir aldrig fri och självständig utan en slav under andras tankar. Här finns mycket arbete för skola och hem med att förändra attityder.

Annons

Den som vill låna en bok ska aldrig behöva skämmas för det! En bra väg till människo- och världsförståelse går genom litteraturen. Tack till alla bibliotekarier som många gånger strävar i motvind fast de kanske har framtidens viktigaste yrke. Ny teknik i all ära men en tryckt bok behöver inget eluttag för att lysa.

Roland Hallgren i Lindsdal

Annons
Annons
Annons
Annons