Annons
Insändare

"Ska en tioåring verkligen behöva byta om på en grusparkering?”

Har alla idrottsutövande barn verkligen samma förutsättningar i Kalmar kommun? Man kan någonstans som förälder tycka att grundläggande basfaciliteter, såsom att kunna byta om eller duscha, borde finnas i alla föreningar oavsett idrott.
Insändare • Publicerad 7 maj 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten tycker att det saknas omklädningsrum på Gasten.
Insändarskribenten tycker att det saknas omklädningsrum på Gasten.Foto: Helen Edvall

Kalmar kommun har efter pandemin genom föreningar jobbat efter "hur får vi ungdomar i rörelse". Man har satsat på spontanidrott i Oxhagen, Skärgårdsparken är på gång, olika aktivitetsparker runt om i kommunen och det är fantastiskt. Men, någonstans har det gått fel när man får se barn i tioårsåldern byta om på Gasten grusparkering och får åka sju mil tillbaka till Oskarshamn utan att ha möjlighet att ta en dusch.

Man kan tycka vad man vill om Kalmar FF som seniorverksamhet men att barn och ungdomar upp till 13 år (som INTE är elitverksamhet) inte har samma möjligheter till ombyte och dusch som övriga ungdomar i kommunen är under all kritik. De enda omklädningsrum som finns för all verksamhet runt Gasten är tre omklädningsrum nu när IFK Kalmar flyttat sin seniorverksamhet, varav ett är för domare.

Annons

Nyligen befann sig cirka 90 ungdomar från sex olika lag (bland annat lag från Malmö och Oskarshamn) för att spela match och skulle alltså dela på två omklädningsrum. Ekvationen går helt enkelt inte ihop. På Gasten begär man inte ett klubbhus för 28 miljoner som det som kommer att byggas på Södra Utmarken men att få dit fem till sex baracker så att barn och ungdomar mellan 5–13 år kan ha någonstans att byta om och ta en dusch efter träning och match borde gå att lösa för kommunen. Kostnaderna är en bagatell mot den vinst Kalmar kommun gjorde 2021. Likaså den vinst som blir att hålla barn och ungdomar i rörelse. Att säga att "det finns planer för detta i framtiden" hjälper inte ungdomsverksamheten här och nu.

Som förälder lägger jag ingen värdering i vems ansvar detta ligger i men är det detta man vill förmedla att en tioåring ska byta om på en grusparkering när man åkt 14 mil tur och retur?

Det finns bara egentligen två lösningar, lägg ner ungdomsverksamheten på Gasten och flytta ut verksamheten ut på övriga lokala lag eller lös frågan på tjänstemannanivå omgående. För vilket blir dyrast för samhället? Några baracker eller stillasittande barn vilket kommer bli konsekvensen?

Ledarna kämpar dagligen med att ta hand om barnen och skapa förutsättningar för att de ska kunna spela fotboll utan någon som helst ersättning, vare sig från Kalmar FF eller kommunen, men hur länge orkar dom? Hur länge orkar dom utöver sina vanliga jobb sitta tre till fyra kvällar i veckan med att pussla ihop så att barn kan spela match och träna? Man kör runt i hela kommunen för att hitta ett omklädningsrum att erbjuda motståndare, för att hitta en träningstid och så vidare. När de inte orkar längre och slutar, vem ska då träna barnen och vad blir konsekvensen då?

Detta handlar inte om Kalmar FF eller IFK Kalmars seniorverksamheter utan om barn och ungdomar som endast önskar någonstans att byta om och duscha oavsett nationalitet, kön eller ambition med sin idrott.

Orolig förälder

Annons
Annons
Annons
Annons