Insändare

Ska det vara så svårt att se vem insättningen kommer ifrån?

Om jag får ett brev eller paket, då står en avsändare på det. När jag får e-post eller sms, då ser jag vem det kommer ifrån. Men om någon skickar eller sätter in pengar på mitt konto, då kan det vara anonymt. Möjligen står betalningens syfte där.
Insändare • Publicerad 4 mars 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten är konfunderad över att det kostar 100 kronor för att se varifrån en kontoinsättning kommer.
Insändarskribenten är konfunderad över att det kostar 100 kronor för att se varifrån en kontoinsättning kommer.Foto: Naina Helén Jåma/TT

En dag upptäckte jag en mindre insättning på mitt konto hos Swedbank. Beloppet kändes inte bekant och det stod ingen information om insättaren. Naiv som jag är trodde jag att den viktiga informationen måste vara tillgänglig någonstans. Det är bara mina begränsade kunskaper i den digitala hanteringen som hindrar mig att hitta. Jag skrev ett mejl till kundtjänsten och frågade efter de rätta knapptryckningarna.

Följande, överraskande meddelande kom som svar: 
”om du inte vet var insättningen kommer från har vi möjlighet att hjälpa dig med en transaktionsförfrågan. Priset för det är 100 kronor”.

Redan att avsändaren inte fanns med i utdragsraden tyckte jag var konstigt. Med bankernas avancerade digitala teknik kan det inte vara något problem att visa det. Den verkliga överraskningen var dock att det ska vara så krångligt att få fram den här självklara uppgiften att bara rättutbildade bankanställda kan ruska fram den.

Det måste vara en mycket ansträngande procedur att spåra namnet, om det ska kosta 100 kronor. Eller är det bara en elegant finess av banken för att få in lite extra slantar? I så fall förstår jag deras glada inledning till svaret: ”vad bra att du kontaktar oss när du har frågor kring en insättning som du inte känner igen”.

Tamás Lakatos