Insändare

”Se till att solen lyser skarpt på trollfabriker”

Vi har nyligen fått veta att Annie Lööf ses som ett brottsoffer i ett högerextremistiskt terrordåd.
Insändare • Publicerad 7 september 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

SD:s Youtube-kanal Riks har vid ett flertal tillfällen publicerat videos och kommentarer med nedsättande omdömen om Annie Lööf; Jihad-Annie och landsförrädare är exempel. Detta ska inte kopplas direkt till mordhotet mot Annie Lööf, men det ingår i den allt grövre ton i sociala medier mot politiker och myndigheter och som har högerextrema rötter. SÄPO har flera gånger varnat för ökande hot, våld och terror från högerextremister. Nu senast den 25 augusti.

Dagen därpå startade en artikelserie i Dagens ETC om SD:s Youtube-kanal Riks och om hur en trollfabrik med olika konton på sociala medier driver kampanjer och sprider grova omdömen om myndigheter och om politiker samt allmänt går in för att dominera och störa även i seriösa kommentarsfält.

Tidningen anser sig med säkerhet kunna säga att personerna bakom dessa ”trollkonton” får ersättningar från SD och att SD-ledningen bestämmer vilka ”teman” man ska fokusera på i olika lägen. Så har till exempel SD:s rättspolitiske talesperson lett en aktion ”Ringhals”, där ungdomar under en klimatdemonstration intervjuats. Intervjuerna har sedan klippts så intervjupersonerna upplevt sig förminskade och förlöjligade. Tidningen har också kunnat ta del av privata chattar, där ett av många exempel är från en SD-kandidat till kommun och region som skriver om vad som krävs för ”att befria landet från invasiva artfrämmande fiender”. Många fler exempel finns.

Researchföretaget Acta Publica hittar i en kartläggning 289 personer på partiernas vallistor som uttryckt nazistiska och rasistiska åsikter. 214 finns på SD-listor.

Demokratiexpertern och ledamoten i Svenska Akademien Åsa Wigforss har tidigare i en bok skrivit om nättrollen och hotet mot vår demokrati. Nu skrev hon en lång debattartikel på DN kultur med anledning av artiklarna i Dagens ETC, där hon slog fast nödvändigheten att förstå och bevaka trollfabrikernas undergrävande verksamhet. Varnande exempel är Trumps anhängare och utvecklingen i USA. Hon är förvånad och upprörd över att dessa reportage inte följts upp av var och varannan seriös media och av politiker i alla läger som säger sig försvara demokratin. DN:s kulturchef Björn Wiman har också följt upp frågan.

Något lite har hörts från andra håll men inget från de partier, som vill samarbeta med SD för ett borgerligt regeringsunderlag.

Kom igen. Alla seriösa demokrater måste hjälpas åt för att belysa problemet. Trollen spricker när solen lyser på dem.

Aina Hagberg, partiobunden samhällsengagerad väljare