GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Sätt inte upp mördarmaskiner i de öländska flyttfågelsträcken

Öland är en av landets vackraste platser att uppleva årstidsväxlingarna på. Inte minst att se de magnifika flyttfågelsträcken. Fåglarna har sedan urminnes tid fritt kunna flyga genom lufthavet. Men allt detta blir förstört genom vindkraften.
Insändare • Publicerad fredag 10:30
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Mördarmaskiner mitt i de öländska flyttfågelsträcken, kan man tänka sig någon mer hänsynslös förstörelse av miljö, natur och djurliv?”, skriver insändarskribenten.
”Mördarmaskiner mitt i de öländska flyttfågelsträcken, kan man tänka sig någon mer hänsynslös förstörelse av miljö, natur och djurliv?”, skriver insändarskribenten.Foto: JOHAN NILSSON / TT

Planerna på vindkraft runt Öland handlar om närmare 600 monstermaskiner. Deras höjd är upp till 370 meter. Varje maskin har en svepyta på 9 hektar, vilket motsvarar 12 fotbollsplaner. Det är tre blad som roterar på svepytan. Dessa nackar fåglar, som kommer i deras väg.

Ottenby fågelstation får komplettera med hopsamling av döda fåglar i vattnen runt om Öland. Riktigt grymt är att blixtrande vitt ljus på maskiner gör att fågelflockar blir desorienterade och dras in mot maskinerna. Fåglarna kan också komma ur kurs och missa traditionella rastplatser. För havsörnar är det välkänt att de dödas av vindkraften. Från Norge finns dokumenterat hur cirka 70 maskiner på en plats dödat hundratalet havsörnar. På Gotland hittas hela tiden örnar dödade av vindkraften.

Sverige är kritiserat för att dåligt skydda sina marina fågelområden och har därför krav på sig att föreslå nya sådana områden till Natura 2000-nätverket för Kalmar och Gotlands län. Vindkraftplanerna står för raka motsatsen och förstör de redan existerande Natura 2000-områdena utanför Öland.

Vilka turistiska värden ska gälla för Öland och Gotland framöver och vara grunden för dragningskraften på människor? Hur tänker alla inom turist- och besöksnäringen på de båda öarna? Vad är det som ger stabilitet i verksamheten och att den även kan växa? Strategiskt finns klara fördelar i att hålla vattenområdena fria från stålskogar av monstruösa maskiner. Det är bättre att fortsätta värna om sina värdefulla landskapsmiljöer.

Kommun efter kommun stoppar nu vindkraften på land med veton och kommuner går in med protestskrivelser om det handlar om industriområden i havet utanför deras kommungränser. Vindkraftexploatörerna har inte öarnas bästa för sina ögon. Det handlar i deras fall om profit, som de tänker skapa sig, genom att lägga beslag på öarnas unika natur- och vattenområden samt kust- och horisontlinjer. Reaktionerna mot vindkraften visar att människor inte vill vara med om en gigantisk förstörelse av sin natur och sin livsmiljö.

Natur- och fågelvänner har extra starka skäl att engagera sig. Det gäller alla i Sverige, hela Europa, ja hela världen. Mördarmaskiner mitt i de öländska flyttfågelsträcken, kan man tänka sig någon mer hänsynslös förstörelse av miljö, natur och djurliv?

Vän av Öland

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.