Annons
Insändare

"Sätt högre krav för användandet av raketer och smällare”

Kommentarsfältet för ett tidigare inlägg gjorde mig riktigt besviken på mänskligheten.
Insändare • Publicerad 3 januari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Att för varje år läsa om hundratals bortsprungna hundar, dödsstressade hästar och katter som trycker under sängen av skräck, får mig att må riktigt dåligt”, skriver insändarskribenten.
”Att för varje år läsa om hundratals bortsprungna hundar, dödsstressade hästar och katter som trycker under sängen av skräck, får mig att må riktigt dåligt”, skriver insändarskribenten.Foto: Johan Valkonen

Det är tradition att fira in nya året med raketer och smällare som sprider ljus i alla möjliga färger. Det har vi gjort i alla år. Det är en mänsklig rättighet att få smälla lite smällare en gång om året. Det är ju riktigt festligt.

Det har blivit hårdare krav och nya regler har bestämts gällande raketer och smällare. Men trots detta hanteras de hänsynslöst. Små barn smäller utan vuxet sällskap. Ungdomar under 18 år som troligtvis hade sin första fylla på fest tände på en raket och ett vuxet gäng är inte uppmärksamma på vart man skjuter. Kanske kommer det en gnista in i en torr höbal och tänder eld på en intilliggande stor lada eller hus?

Annons

Och nu kommer jag till det som får mig att tappa hoppet om mänskligheten. Djur mår riktigt dåligt av en plötslig storm av dunder och brak från smällare och raketer. Tidigare insändare fick många idiotförklarande kommentarer, bland annat:

• ”På nyår skjuter man raketer för att människor uppskattar det”

• ”Man har väl ansvar när man skaffar djur med, man kan väl lära dem tåla ljud med eller skydda dem den dagen”

• ”När jag växte upp gnällde ingen”

• ”Nyårsafton hör till att man ska skjuta raketer”

• ”Det är ägarens ansvar att se till så djuren mår bra och känner sig trygga”

Jag kan förstå att man vill behålla sina traditioner och för en kväll säga farväl till föregående år genom vackra ljussken och ljudligheter. Men att för varje år läsa om hundratals bortsprungna hundar, dödsstressade hästar och katter som trycker under sängen av skräck, får mig att må riktigt dåligt. Jag skulle aldrig vilja vara anledningen till att något djur far illa, bara för att vi människor ska ha lite kul vid tolvslaget.

Sen kan jag ju inte direkt påstå att alla håller sig till tolvslaget. Det skjuts raketer redan första försäljningsdagen av dem. Ända fram till nyårsafton och även dagarna efter.

Jag är en ansvarsfull människa som skyddar mina djur från raketer och smällare. Men att gå på promenad under mellandagarna utan att det plötsligt smälls av en raket några meter bort, det går i princip inte att undvikas. Pang och bom så har jag fått två rädda hundar.

Jag känner medlidande för häst- och boskapsdjuren och deras ägare. De har det riktigt tufft. Det är inte lika lätt för dem att ta med sig djuren på en skyddad plats.

Annons

Så återigen innan ni tänker kommentera att raketer och smällare är en rättighet för oss människor, bara för vi ska ha lite kul, tänk om, tänk hänsynsfullt.

Sätt högre krav för användandet av raketer och smällare, för de hamnar lätt i fel händer trots de nya reglerna.

Mönsteråsbo

Annons
Annons
Annons
Annons