GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Samma barnantal med mindre personal ger mindre trygghet

Det finns en rad frågor som man gärna vill ha svar på när det gäller de ekonomiska besluten som tas i Nybro kommun.
Insändare • Publicerad 22 juni 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten ställer sig frågande till besparingar inom barnomsorgen.
Insändarskribenten ställer sig frågande till besparingar inom barnomsorgen.
Foto: Anna Mi Matzén

Det finns inga pengar, är man tydliga att basunera ut, men ändå ska det byggas och göras en rad mer eller mindre viktiga projekt. Hur fungerar en upphandling till exempel när det gäller bygget av skolan i Västeräng eller förskolan inom samma område? Det brukar vara så med alla utgifter kommunen har att det blir en tredjedel dyrare än beslutat. Hur kan det bli så? Får du ett pris är det väl det som gäller, annars bör du ifrågasätta leverantörernas ekonomiska uträkningar.

Om det finns så många extra miljoner i kommunen så är det väl inga problem att att få loss de miljoner som fattas inom barn- och skolomsorg? Varför måste man säga upp barnomsorgspersonal när det är så enkelt att betala 100 miljoner extra för ett bygge?

Nu är det ett faktum att pedagoger inom barnomsorgen sägs upp i Nybro. Kommunen säger att de prioriterar utbildad personal och rör inte förskollärare. Men de prioriterar inte utbildade barnskötare, utan säger upp dem före outbildad personal. Varför? Samma barnantal med mindre personal ger mindre trygghet. Vill kommunen ha det så?

Efter nyår ska det öppnas en ny privat förskola i kommunen, finns det då personal till alla enheter? Varför inte vänta till nyår för att se att personalen räcker till?

Om privatpersoner skulle handha sin ekonomi som kommunen gör vore det personliga konkurser i varje hushåll. Finns det inget ansvar i en kommun? Olika plånböcker hit och dit är bara ett försvar för svagt budgetarbete.

Utbildad personal inom Nybro kommun

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.

Läs mer