Insändare

Saga eller snart verklighet på akuten?

Silence Donogood ,
Är det mer diskussioner om annat på sjukhuset än kärnverksamheten? Dagens insändarskribent har målat upp en bild av hur framtiden kan se ut.
Foto:Mats Holmertz
Är det mer diskussioner om annat på sjukhuset än kärnverksamheten? Dagens insändarskribent har målat upp en bild av hur framtiden kan se ut.

Klockan 03.30 på akutmottagningen i en nära framtid.

– Men vi har i alla fall ett eget vindkraftverk!

Den lilla damen tittade konfunderat och misstänksamt på läkaren. Vad menas?

– Jamen doktorn, jag mår inte bra. Har haft 39 graders feber nu i flera dagar, hostar, fryser…jag orkar helt enkelt inte vara hemma. Idag svimmade jag av utmattning.

– Jo, fru Larsson, en lunginflammation är jobbig men den botar vi med penicillin. Visst, om vi hade haft platser hade jag tyckt det varit rimligt att lägga in er. Men nu har landstinget börjat en grön budgetomställning så sjukhuset har dragit ned på platserna. Men vi är klimatsmarta – det är väl ändå en tröst!

– Ja jag vet inte det ja….Den gamla damen börjar gråta.

  – Så, så fru Larsson. Det reder sig säkert. Vi ordnar med en ambulans till hemmet, de är tydligen också klimatsmarta nu för tiden. Finns tydligen ett förslag på att döpa om dem till Ecobulanser. Kanske skall de få gröna saftblandare på taket också. Det låter väl vettigt!

  – Ja jag får väl åka hem då. Det är i alla fall varmare där än här. Det är rysligt kallt här på akutmottagningen, jag ser att ni har vantar på er.

  – Ja lite kyligt är det. Solen lyser inte på solcellerna på natten. Vad har ni för värme hemma då?

  – Ja, det är vedeldat. Problemet är bara att jag inte orkar bära in ved som det är nu så jag får nog slå på elvärmen

  – Fru Larsson! Ursäkta - vi har fått nya direktiv för att säkerställa att vi uppfyller kraven i den kommande klimatlagen. Vi ska skriva i journalen hur klimatsmarta våra patienter är och om så är befogat remittera till en Ecosyster. De går över er totala hälsosituation med fokus på er fossila användning.

  – Jag trodde landstinget sysslade med sjukvård!

  – Ja, så det kan bli. Läkaren log lite överseende för att bemöta fru Larssons uppenbara okunskap och fortsatte;

  – Åter till er! När kom ni senast i kontakt med fossildrivet fordon?

  – Ja det var när min svärson kom idag. Jag bor lite ensligt och han kom med lite matvaror.

  – Jaha, hrm, måste han komma så ofta…..

  – Ja nu har han kommit varje dag. Får han inte det?

  – Jo visst…..men kan ni inte ha webbmöten istället?

  – Webbmöten…….jo det har jag läst om. Verkar så knepigt med allt klickande.

  – Sådant kan Ecosyster hjälpa till med. Och varorna han kom med. Är de klimatneutrala?

  – Ja det var lite mjölk, grönsaker, hembakat bröd och så. De har en egen gård nämligen. Bättre kan det nog inte bli! Damen log lite förnöjsamt mellan hostattackerna.

  – Nja, var inte så säker på det. Finns det en lustgasdestruktionsanläggning i ladugården? Ni vet väl att kreatur producerar lustgas från sin avföring. Från gården är bidraget säkert helt försumligt men ”många bäckar små”. Därför har vårt sjukhus investerat i en lustgasdestruktor så nu kan alla födande kvinnor känna att dom är klimatsmarta! Det kan visserligen ifrågasättas hur effektiv den investeringen är då sjukvårdens bidrag till atmosfären är som ”en fis i rymden”, men det känns ändå skönt att göra nått! Eller har ni något bättre förslag till hur man kan använda de miljonerna?

  – Nu vill jag också veta om ert värdepappersinnehav. Är det ecocertifierat?

  – Nja min dotter är ekonom och tar hand om det. Själv begriper jag mig inte på det där med värdepapper. Verkar som att alla företag äger alla.

  – Så, så. Bäst att jag skickar en remiss till en Ecoekonom. Det skulle påverka er hälsa positivt om ni visste att ekonomin är Eco-certifierad. Ett gott samvete är den bästa huvudkudden!

  – Nä nu tror jag att jag vill åka hem. Det här stället verkar ju pyssla med allting annat än sjukvård!

  – Ja är det inte underbart att vi äntligen kan komma bort från den tråkiga diskussionen om sjukdomar och istället prata om hur klimatsmarta vi är! Det sägs att våra satsningar uppmärksammas i Stockholm. Vi kanske till och med skall få ett fint diplom av SKL!

  Och jag kan glädja er. Jag har omvärderat situationen. Ni har uppenbarligen stora behov av Eco-genomgång och skulle bidra mer till den globala uppvärmningen genom att åka hem än att stanna. Imorgon gör vi en genomgång av er fossila hälsa.

  – Nej, släpp ut mig. Jag vill hellre dö hemma än på det här dårhuset.

  -Så, så fru Larsson. Nu förstår ni varken ert eget eller klimatets bästa. Visst vill ni väl bidra till allas vår överlevnad. Har inte ni också klimatångest? Det har jag men den lindras av vårt landstings ursmarta klimatsatsningar. Och vi har ännu inte pratat om er köttkonsumption!

  – Jag vill ringa min dotter

  – Är det hon som är ekonom? Bra, be henne komma in och ta med resten av familjen. Då kan vi ha familjebehandling. Ni anar inte vad det skulle se bra ut i min CV! Då kan jag bli månadens Ecodoktor. Vem vet var det kan sluta!

  Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.