GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

”Så, Oskarshamns kommun – vad väntar ni på? ”

Det är den fjärde advent, skymningen faller och en gigantisk fullmåne stiger bakom träden. Julstämningen är som tagen ur Madicken och det doftar nybakat bröd och bjuds på varm äpplemust i Gesällbageriets trädgård. Eldkorgarna sprakar hemtrevligt och kön ringlar lång av folk från hela bygden och hemvändare.
Insändare • Publicerad 23 december 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
"Oskarshamns kommun - visa nu vad innebörden av Attraktiva Oskarshamn står för på riktigt och ge Gesällbageriet möjligheten att utveckla något alldeles unikt för vår bygd och som ligger i tiden”, skriver insändarskribenten.
"Oskarshamns kommun - visa nu vad innebörden av Attraktiva Oskarshamn står för på riktigt och ge Gesällbageriet möjligheten att utveckla något alldeles unikt för vår bygd och som ligger i tiden”, skriver insändarskribenten.Foto: Roger Carlsson

Ännu en gång har Gesällbageriet visat på sin fantastiska förmåga till entreprenörskap genom att många gånger under året skapa en mötesplats med mening för många människor. Att dessutom föra över sina kunskaper till nästa generation genom sina lärlingar är smakfullt och kreativt.

Gesällbageriet har vid flera tillfällen fört fram sin önskan till kommunen om att få förvärva Högskulla gård med fantastiska visioner där vedugnsbageri, kulturevenemang, växthus, servering, trädgårds/byggnadsvårdsbutik, konserter med mera ingår i konceptet. Allt detta stöder bevarandet av en kulturmiljö unik för Figeholm och dess ursprung.

Genom en överklagan till Förvaltningsrätten finns det idag inget giltigt avtal med någon entreprenör om att bygga radhus på Högskulla gård. Förhoppningsvis är de tidigare planerna skrinlagda om att ge ett utsocknes företag, utan förankring i Figeholm, möjlighet till att bygga några själslösa radhus på den vackert utformade gården. En sådan satsning skulle för alltid ta bort Högskulla gårdskulturhistoriska värde och dessutom stänga ute möjligheten för så många människor att få njuta av denna fantastiska miljö. Sådana planer som innebär en rivning av en gammal anrik ladugård får följden att man för alltid river ner det som är unikt för hela gårdsmiljön och dess historia och kan aldrig repareras eller ersättas. Dessutom strider detta mot både detaljplan och Kalmar länsmuseums kulturhistoriska utredning.

Så - Oskarshamns kommun – vad väntar ni på? Vad är ni rädda för ska hända?

Att Gesällbageriet och Högskulla gård blir ett attraktivt utflyktsmål?

Att Figeholm hamnar på kartan?

Att en entreprenör skapar arbetstillfällen?

Att kulturevenemang anordnas?

Att människor får naturupplevelser?

Att människor får lära sig om byggnadsvård?

Att allt detta bidrar till att öka befolkningsmängden på sikt?

Att kulturmiljön bevaras?

Att det bidrar till lokal och regional tillväxt?

Att många människor får njuta av en underbar skärgårdsmiljö?

Som en sann idrottsvän gläds jag åt nyheten att en ny ishall föreslås att byggas i centralorten. Här har sossarna passat på att ”valfläska” på egen hand ordentligt. Hur svårt kan det då vara att ta en utsträckt hand från ett par lokala entreprenörer utöver det vanliga som med sin verksamhet skullesätta Figeholm på kartan för lång tid framöver. Detta kommer dessutom inte att kosta Oskarshamns kommun och dess invånare en sekin. En win-win.

Oskarshamns kommun - visa nu vad innebörden av Attraktiva Oskarshamn står för på riktigt och ge Gesällbageriet möjligheten att utveckla något alldeles unikt för vår bygd och som ligger i tiden!

Kulturvän i Figeholm

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.