Annons
Insändare

Så läggs en skola ner

Så fick vi en lektion i hur man lägger ner en skola utan att orsaka debatt och protester.
Insändare • Publicerad 2 februari 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Alsterbro skola.
Alsterbro skola.Foto: Jan Stenqvist

På sittande möte utan utredning, utan belysning av alternativ och utan dialog med medborgarna så läggs ett förslag om nedläggning av en högstadieskola fram och beslutas med hjälp av ett tyst samtycke. Nedläggningen kommer innebära en rejäl försämring av livsmöjligheter i vår del av kommunen och det är eleverna som får betala priset, i form av långa skoldagar och långa bussresor.

Högstadiet i Alsterbro startades på initiativ av lärarna Dick Mård och Lars-Erik Larsson för 30 år sedan. De såg hur elever från Alsterbro och norra kommundelen med långa skolvägar, dessutom ofta från arbetarhem, hade svårt att klara skolan, de saknade motivation och upplevde skolan i Nybro som otrygg. En liten högstadieskola på hemmaplan, med engagerade lärare skulle kunna hjälpa eleverna till bättre studieresultat, menade de. Och så blev det. Sedan dess har ungdomar i norra delen av kommunen haft nära till sin högstadieskola, korta bussresor, en trygg miljö och undervisning i små klasser.

”Moderater, Liberaler och Sverigedemokrater höll i hammaren men det var Socialdemokraterna som höll i spiken och tittade bort så de slapp se när hammaren slog spiken i kistan.”
Per Olof Näfverborn, ordförande i Kråksmåla-Bäckebo Centerpartiavdelning
Annons

Nu är det slut. En hel del elever kommer att ha en timmes bussresa enkel väg till skolan. Det betyder upp en timme tidigare och hem en timme senare. Bussen går vid sju på morgonen och kommer hem efter fyra på kvällen de flesta dagar, en full arbetsdag för vem som helst. Eleverna har dessutom läxor att göra när de väl är hemma.

En rejäl genomlysning av olika alternativ för att spara pengar hade kanske kunnat visa på hur man kunde ha förändrat undervisningen i Alsterbro för att möta besparingskraven. Mer samordning mellan klasserna kanske? Det finns många små skolor i glesbygd där inspiration och arbetssätt kunde ha hämtats och applicerats på undervisningen i Alsterbro. Men det är något vi aldrig får veta. Eftersom ingen fick chansen att ta fram sådana alternativ.

Moderater, Liberaler och Sverigedemokrater höll i hammaren men det var Socialdemokraterna som höll i spiken och tittade bort så de slapp se när hammaren slog spiken i kistan.

Kråksmåla-Bäckebo Centerpartiavdelning

Per Olof Näfverborn, ordförande

LÄS OCKSÅ:

Annons
Annons
Annons
Annons