Annons
Insändare

Så kan du göra livet lättare för oss synskadade

Sedan många år firar vi synskadade ”vita käppens dag” den 15 oktober. Vi vill använda dagen till att peka på en del saker som vi synskadade upplever i utemiljön och när vi reser.
Insändare • Publicerad 15 oktober 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Insändarskribenten har en lista med flera saker omgivningen kan tänka på för att göra tillvaron för synskadade enklare och tryggare.
Insändarskribenten har en lista med flera saker omgivningen kan tänka på för att göra tillvaron för synskadade enklare och tryggare.Foto: Bjˆrn Larsson Rosvall/TT

Allmänheten, butiksägare, tjänstemän och politiker kan göra livet lättare för oss synskadade.

Den vita käppen: Vita käppen visar omgivningen att användaren är synskadad. Den är även ett hjälpmedel för synskadade att orientera sig med, följa kanter, att inte gå på stolpar och andra hinder. Enligt en undersökning är det endast 7 av 10 svenskar som vet vad vita käppen betyder.

Annons

Otrygghet och isolering: Alla vill ha ett självständigt liv, det gäller även synskadade. Men det är många faror i utemiljön när man inte ser. Enligt en Sifoundersökning som Synskadades Riksförbund gjort rör sig aldrig eller ytterst sällan en femtedelar av våra medlemmar ute på egen hand.

Felparkerade cyklar: Det är bra att människor cyklar. Det är mindre bra att en del parkerar cyklarna slarvigt. Vi är många som gått in i felparkerade cyklar med risk för skador och att få olja på kläderna. Kommunen måste se till att det finns tillräckligt med cykelparkeringar.

Cyklar på trottoaren: I dag är det tyvärr vanligt att människor cyklar på trottoaren. Nu har det blivit vanligt även med tystgående elsparkcyklar och elcyklar. Detta är ytterst besvärande för oss och dessutom farligt. Cyklar och sparkcyklar kommer ofta fort och moderna cyklar är tystgående så det är svårt för oss att upptäcka. Detta borde finnas regler för detta.

Reklamskyltar: Reklamskyltar på trottoaren är en stor fara för synskadade. Vi har förstått att vi får leva med detta problem. En kommun kan förbjuda skyltarna genom att skriva in detta i den lokala ordningsstadgan. Så vitt vi vet är det få om ens några kommuner som gått så långt. När nu skyltarna tycks bli kvar vill vi ha ordning. Skyltarna ska stå i en rad utefter trottoarkanten eller i en rad intill husväggen. Det ska finnas en fri passage där man kan gå obehindrat.

Trappmarkeringar: Trappor utgör en fallrisk för människor med dålig syn. För att en synsvag person ska se trappor behövs kontrastmarkeringar. Färre brutna armar och ben måste vara en samhällsvinst både vad det gäller mindre lidande och ekonomiskt.

Utrop på bussar: Länstrafikens bussar är försedda med automatiska hållplatsutrop. Systemet fungerar hyggligt. Denna service är av stor betydelse för oss. Vi behöver även utvändig högtalare som berättar vilken linje det är när bussen kommer in på hållplatsen, så vi går på rätt buss. Vi har inte fått något gehör för detta hos länstrafiken.

Eldrivna fordon: Vi har fått mer tystgående eldrivna fordon. Det finns en EU-förordning som säger att dessa fordon måste vara försedda med varningsljud. Vi känner oss inte säkra på att detta kommer att vara tillräckligt. Det får inte bli så att föraren kan stänga av varningsljudet.

Alla kan bidra genom att:

• Parkera inte bilar, ställ inte cyklar eller reklamskyltar på trottoarer eller andra ställen där de är i vägen för gående på så sätt slipper vi att snubbla.

• Stanna ditt fordon om någon med vit käpp eller ledarhund vill korsa gatan eller cykelbanan.

Annons

• Lita inte på att vi synskadade ser dig. Sakta farten eller stanna.

• Som beslutsfattare, kan du se till att övergångsställen förses med ljudsignaler och där de finns, att de verkligen hörs.

• Du som butiksägare eller servicegivare – när vi har vit käpp betyder det att vi ofta behöver personlig service.

• Använd ringklockan. Annars är du en trafikfara för oss.

• Lämna kännbara ledstråk fria från föremål.

• Tysta elbilar och hybrider behöver varningsljud.

• Fråga gärna om vi med vit käpp behöver hjälp om vi verkar osäkra.

Maria Sjötång

ordförande Synskadades Riksförbund Kalmar län

Annons
Annons
Annons
Annons