Insändare

Rivningsvågen i Kalmar fortsätter

Insändare Artikeln publicerades
Det gröna huset på Ängö borde ha räddats, menar skribenten.
Foto: Johanna Eriksson
Det gröna huset på Ängö borde ha räddats, menar skribenten.

Förstörelsen av kulturarv är ett angrepp riktat mot människors identitet och berättelser.

Denna förstörelse minskar våra möjligheter att förhålla oss till historien och därigenom förstå vår nutid.

Rivningen av kulturhistoriskt värdefulla byggnader är något som såväl kommunen, landstinget och privata aktörer ägnat sig åt i närtid.

Sist ut i raden är CA Fastigheter som nu rivit huset på Klyvaren 6 på Ängö.

I tidningen den 22 juni rubriceras huset som fallfärdigt. Men dom som förstår sig på byggnader vet att med relativt liten insats och utan att ytterligare tillföra ett enda penseldrag eller spik står denna typ av hus i decennier till.

Om CA Fastigheter nu saknar intresse eller kunskap så hade det, om viljan funnits, stått dom fritt att överlåta huset till någon med förmågan. Men i stället så rivs fastigheten för att ersättas med en själlös byggnad.

Försvarare av denna förstörelse av vårt byggda kulturarv brukar slänga sig med uttrycket ”stadsutveckling”. Men man måste inse att en av Kalmars styrkor som stad är dess historia och möjligheter i bland annat välbevarade byggnader och stadsdelar kunna följa förändringar och tidslinjer i vår stad.

Ju fler värdefulla hus som rivs desto mer ointressant, historie- och identitetslös blir Kalmar.

Jörgen Svensson

Tegelviken

Läs mer:

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.