Insändare

Riv Byttans sol- och regnskydd

Insändare Artikeln publicerades

Byttan i Stadsparken är ett arkitektoniskt mästerverk. Nuvarande restauratörer har utan förståelse för byggnaden uppfört en konstruktion som förstör byggnadens uttryck och idé.

Byttan är den finaste byggnaden vi har i Kalmar från ”modern tid”. Ett utsökt exempel på den mjuka humanistiska modernism som är kännemärket för Sven Ivar Linds arkitektur. En byggnad som präglas av detaljer såväl som helhet.

Idén utvecklades ur skisserna till en vinterträdgård för Ivar Kruger i Paris men fann istället sitt sammanhang, känsligt inpassat som ett förädlat orangeri i stadsparken i Kalmar.

Byggnaden Byttan, där restaurang Park Hermina är inrymd, har för Kalmar en anmärkningsvärt hög arkitektonisk verkshöjd och bidrar starkt till upplevelsen av stadsparken och stadsparkens relation till slottet och slottsfjärden.

Byggnadens unika kvalitéer var helt vägledande, också för utformningen av konstmuseet, som trots sin volym och verksamhetsstatus fick underordna sitt uttryck, för att låta Byttans volymer och karaktäristisk svävande valvbågar stå fram som det starkaste byggda elementet i stadsparken.

Utan förståelse för denna nationellt erkända byggnad har restauratörerna nu olovligt uppfört en konstruktion som helt förstör byggnadens uttryck och idé. Man har dolt ett unikt byggnadsverk bakom ett sol- och regnskydd som vi kan finna var som helst där restauranger drivs.

Vi, arkitekter med relation till Kalmar, begär att samhällsbyggnadsnämnden skyddar denna unika byggnad och beslutar om att det ”sol och regnskydd” som byggts framför Byttan, omedelbart rivs och avlägsnas från platsen.

 

Johan Lunde, Olle Utterback, Björn Tallhage, Anneli Samuelsson, Helen Nordin, Nick Flygt, Göran Olsén, Claes Thörnblad, Erik Meijer, Stefan Larsson, Gunnar Magnusson, Bo Tallhage, Peter Engström, Lova Strindberg, Järda Blix, Eva Kellander, Linda Camara, David Falk, Agnieszka Gruszka Adamaszek, Fredrik Genberg, Aron Aspenström, Inger Strindberg, Bo André, Jan Molander, Emil Jacobsson, Bo Thunberg, Åke Brisvall, Arne Persson, Moe Storm, Mats Dahlström Leo Eriksson, Staffan Strindberg, Olof Thedin, Ewa Bjerler, Maria Agestam, Maria Rutensköld, Malena Strömberg, Johan Kjellnäs, Joao Pereira och Ingrid Svefors

Arkitekter SAR/MSA, LAR/MSA, FPR/MSA, MSA

 

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.