GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Replik: "Vi kommer se till att kvaliteten ökar ännu mera”

Replik på insändaren ”Var finns kommunens kontroll av upphandlad äldreomsorg?”.
Insändare • Publicerad 27 juli 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Självklart ska vi ha kontroll över de utförare som finns i kommunen”, skriver Michael Ländin.
”Självklart ska vi ha kontroll över de utförare som finns i kommunen”, skriver Michael Ländin.Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Först och främst vill jag beklaga att din far har gått bort. Jag hoppas ändå han hade en bra tid på vård- och omsorgsboende i Kalmar.

När det gäller den “billiga äldreomsorgen” så är detta inte inte en korrekt bild. I stället lägger kommunen 5,5 procent mer än genomsnittet i Sverige på äldreomsorg (2021). Det har vi gjort i många år.

Det motsvarar en satsning på cirka 40 miljoner mer än snittkommunen i Sverige. Varje år. År efter år. Det har vi fått kritik för men kan ändå stå för då vi vårt budskap är "för de äldres skull".

Vi har valt ha i det mesta av all äldreomsorg i egen regi. Det är snart unikt i vårt land. Vissa kommuner har privatiserat nästan all äldreomsorg. M-KD-L la nyligen ett förslag i nämnden att privatisera boendet i Lindsdal, men det röstade vi ner. Vi har sedan en liten del upphandlad privat regi då det bland kommuninvånarna finns en efterfrågan på detta. Det måste man ha respekt för.

Vid upphandlingen senast av Atlasvägen har vi också förutom pris lagt till följande kvalitetsfaktorer som bedömdes vid upphandlingen: Personaltäthet somatisk, personaltäthet demens, personalens kompetensutveckling, kost och måltidssituation samt aktiviteter och sysselsättning.

Efter detta antogs det erbjudandet som var sammantaget bäst både när det gällde kvalitet och pris. Anbudet var också över tre miljoner dyrare än det varit tidigare på Liljan-Ståthållaren. Inte billigare så som beskrivits.

Michael Ländin (S), ordförande omsorgsnämnden i Kalmar kommun.
Michael Ländin (S), ordförande omsorgsnämnden i Kalmar kommun.Foto: Pia Olofsson

För det andra vill jag ge dig helt rätt. Självklart ska vi ha kontroll över de utförare som finns i kommunen. Därför utför vi normalt uppföljningar varje år plus att vi följer upp kvalitets- och patientsäkerhetsberättelser. Dessutom följer vi upp lex Sarah och eventuellt andra ärenden som inkommer till oss. Genom åren har vi i nämnden också vidtagit åtgärder flera gånger för att säkerställa kvaliteten även på de privata boendena i Kalmar kommun.

Avslutningsvis har Kalmar de senaste åren blivit känt som ett av landets föredömen när det gäller äldreomsorg där vi nått topp 30 på flera områden. Vi kommer också att fortsätta bygga nya vård- och omsorgsboenden som till exempel Lindsdal. Med den senaste storsatsningen på bemanning kommer vi att se till att kvaliteten ökar ännu mera. Det är en satsning vi presenterade innan valet, inte efter – allt för de äldres skull.

Michael Ländin, ordförande för omsorgsnämnden i Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.