Annons
Insändare

Replik: ”Rastis bygger helt på frivillig basis”

Replik på insändaren ”Nybro kommun har tappat greppet”.
Insändare • Publicerad 17 november 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

PRO Nybro har fått mycket god PR för sin rastisverksamhet. Senast var det PRO distrikt Kalmar som gav föreningen i Nybro en stor eloge. Det sprider sig som positiva ringar på vattnet. Även utanför Kalmar län.

Till den anonyma insändaren vill jag poängtera att vi inte är ”inkallade” till skolan.

Annons

Rastis bygger helt på frivillig basis och inga krav finns på särskilda tider eller omfattning. När som helst kan man välja att kliva av om så önskas.

Inom PRO vill vi skapa goda relationer mellan den äldre generationen och elever. Vi tror på ett samarbete där vi behöver hitta nya plattformar att mötas på i samhället. Vi tror att just åldersskillnaden och de olika livserfarenheterna kan skapa fina möten. Där vi också kan bygga broar mellan människor och olika aktörer i samhället.

Vi inom PRO är en brokig blandning av olika yrkeskompetenser. Där vi har lagt det ordinarie arbetet bakom oss. Därför ser vi oss också som en (outtnyttjad) resurs i samhället.

I dag har vi många barn/ungdomar som inte växer upp med mor eller farföräldrar inpå husknuten. Som var vanligare när min generation växte upp.

Vi kan ge värme, trygghet och stöd på raster. En rastis sa häromdagen med värme i rösten;

” Jag får så mycket tillbaka ifrån alla fantastiska elever. Jag tycker det här uppdraget är så roligt.”

En annan rastis sa följande; ”Jag har varit slö sedan jag gick i pension. Men nu ger uppdraget mig som ”rastis” något att göra och lite tider att passa.”

Inom PRO har vi ett åldersspann på 65–100 år. Det är en utmaning att skapa aktiviteter för alla medlemmar. Därför är vi också öppna för nya förslag som kanske passa en målgrupp bättre än en annan inom föreningen.

Yvonne Malmgren, samordnare för rastis PRO Nybro i samverkan med Nybro kommuns skolor.

Annons
Annons
Annons
Annons