Annons
Insändare

Replik: ”Kärnan i vår kritik handlar inte om enskilda träd”

Replik på insändaren ”Det lär vara svårt att hitta granar i länet som är flera hundra år.”
Insändare • Publicerad 12 januari 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Kärnan i vår kritik av kommunens skogsbruk handlar inte om enskilda träd, utan att man systematiskt behandlar värdefulla och skyddsvärda skogsmiljöer, även tätortsnära, som produktionsskog”, skriver insändarskribenten.
”Kärnan i vår kritik av kommunens skogsbruk handlar inte om enskilda träd, utan att man systematiskt behandlar värdefulla och skyddsvärda skogsmiljöer, även tätortsnära, som produktionsskog”, skriver insändarskribenten.Foto: Johan Gunséus / TT

Signaturen Sven-Allan tycker inte om att vi i den lokala miljö- och klimatrörelsen kritiserar kommunen eller enskilda tjänstemän i den. Därför påstår han att vi inget vet om skogsbruk eller ens om hur man åldersbestämmer träd. Och sedan fortsätter han med att de fällda granarna vid Döderhultsbäcken visst inte var ”flera hundra år” gamla. Vilket ingen heller påstått.

Kärnan i vår kritik av kommunens skogsbruk handlar inte om enskilda träd, utan att man systematiskt behandlar värdefulla och skyddsvärda skogsmiljöer, även tätortsnära, som produktionsskog, vilket är fullständigt onödigt och konfliktskapande av en kommun. I det här fallet, som också polisanmäldes, gick kommunen en enskild fastighetsägare till viljes, och avverkade kärnfriska praktexemplar till träd som dels hade varit en integrerad och viktig del av en uppskattad fysisk miljö sedan årtionden tillbaka, dels var ekologiskt viktiga för livet i Döderhultsbäcken. Därmed gynnades en enskild på allmänhetens och ekosystemets, det vill säga bäckens, bekostnad. Döderhultsbäcken är (var?) en av länets bästa lokaler för lekande havsöring, och just de skuggiga partierna under dessa träd var favoritplatsen för öringarna. Hade kommunen haft en kommunekolog med inflytande anställd, hade inte övertramp som detta kunnat ske. För övrigt är ”Fridays for Future” ingen organisation, utan en veckovis återkommande aktivitet.

Annons

Gunnar Westling, Klimatgruppen i Oskarshamn

Tidigare inlägg:

Annons
Annons
Annons
Annons