Annons
Insändare

REPLIK: "Familjehemsvården kostar när den sköts så uselt av kommunen"

Replik på insändaren "Familjehemsvård måste få kosta – för barnens bästa!"
Insändare • Publicerad 30 september 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

"Familjehemsvård måste få kosta – för barnens bästa!", det skriver en eller flera socialsekreterare från Oskarshamns kommun.

Insändaren handlar om den dyra familjehemsvården. Tror jag det, att familjehemsvården kostar när den sköts så uselt av kommunen. Det gör att familjehem söker sig, precis som vi gjort, till en organisation och tar uppdrag genom dem istället. Det blir betydligt dyrare för kommunen.

Annons

För oss innebär det en klar fördel – vi slipper ha kontakt och konflikter med socialsekreterare i Oskarshamn själva. Vi har någon som faktiskt ser till hur vi och våra biologiska barn mår också.

Mina upplevelser av Oskarshamns socialtjänst, som familjehem, är allt utom bra.

Några konkreta exempel är inställda möten samma dag eller dagen innan (då har en eller flera i familjehemmet till exempel tagit ledigt från jobbet eller ställt in andra bokade möten), mycket svårt att nå socialsekreterare (inget svar på 2–3 dagar) och noll gehör när vi bett på våra bara knän om avlastning av kontaktfamilj.

”Jag förstår att kommuner som behandlar "sina" familjehem så tvingas köpa dyra familjehemstjänster av externa bolag.”
Familjehemsförälder

Möten som bokas ska helst "hållas öppna" så länge det går genom att bara boka datum. Tid bokas så sent det går för att passa socialsekreterarens späckade schema.

Kommer det något viktigare emellan, ja då får besöket hos familjehemmet skjutas upp till veckan efter.

Vilken arbetsplats uppskattar det? Vi familjehem har också ett liv som pågår!

Trots att vår placering fungerat utmärkt har vi aldrig fått den minsta uppmuntran för vårt arbete av Oskarshamns kommun. Däremot har vi ofta känt oss misstänkliggjorda, ifrågasatta och avogt bemötta, tyvärr.

Då vi satt regler som vårt placerade barn inte gillat angående till exempel månadspeng, läggtider och hygien har socialtjänsten inte stöttat oss, utan istället försökt få oss att ändra på regler så att det ska passa placeringen. Vilken familj står ut med det? Mitt hem – mina regler! Vilken 14-åring gillar alla regler? Tyvärr backas detta upp av socialtjänsten som vill vara kompis med barnet.

Jag förstår att kommuner som behandlar "sina" familjehem så tvingas köpa dyra familjehemstjänster av externa bolag.

Hade jag blivit familjehem för att få en klapp på axeln av Oskarshamns kommun eller för den delen tjäna pengar så hade jag gett upp för länge sen.

Annons

Men aldrig att jag skulle vara familjehem "direkt under" Oskarshamns kommun!

Familjehemsförälder

Annons
Annons
Annons
Annons