GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

REPLIK: ”Ett överskott utgör utrymmer för investeringar”

Replik på insändaren ”Hur kan det finnas ett så stort överskott inom välfärden?”
Insändare • Publicerad 10 december 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar.
Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande i Kalmar.Foto: Montage

I en anonym insändare i fredagens Barometern ställs frågan om varför Kalmar kommun gör ett större överskott samtidigt som behoven är stora inom välfärden. Det är en relevant fråga som jag möter ganska ofta. Det är bra att den ställs för då får jag möjlighet att reda ut varför det är så bra att en kommun gör ett stort överskott.

Ett överskott i en kommun utgörs tillsammans med avskrivningar på exempelvis skollokaler utrymmet för investeringar det kommande året. Det innebär i klartext att en kommun som gör 100 miljoner i överskott och har avskrivningar för 200 miljoner kan göra investeringar för 300 miljoner under det kommande året, detta utan att låna till dessa investeringar. Min målsättning är att Kalmar kommun ska låna så lite som möjligt för investeringar. Under de senaste fem åren så har Kalmar kommun gjort investeringar för 2,5 miljarder, under samma period har lånen ökat med 300 miljoner. Det är rimligt att varje generation i så stor utsträckning som möjligt bär sina egna kostnader och inte rullar skulder till kommande generationer.

Sen vill jag också passa på att berätta att den budget som precis beslutats för nästa år innehåller rekordstora satsningar på just välfärden. Inklusive riktade statsbidrag så tillförs exempelvis omsorgsnämnden 35,5 miljoner, Södermöre kommundelsnämnd 8,7 miljoner och utbildningsnämnden 17,5 miljoner. Vi är unika i landet som inte haft några besparingar i välfärden under hela mandatperioden. Det märks också i den kvalitet som levereras till våra medborgare.

Johan Persson (S), kommunstyrelsens ordförande

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.