Annons
Insändare

Replik: En investering som kommer att löna sig med råge

Replik på Björn Sandströms insändare ”Är det verkligen rätt att kommunen bekostar en juristutbildning?”.
Insändare • Publicerad 15 oktober 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Enligt Johan Persson (S) kommer satsningen på en juridikutbildning på Linnéuniversitetet att ”löna sig med råge.”
Enligt Johan Persson (S) kommer satsningen på en juridikutbildning på Linnéuniversitetet att ”löna sig med råge.”Foto: Linda Eliasson

Björn Sandström ifrågasätter Kalmar kommuns vilja att ingå ett samarbetsavtal med Linnéuniversitet med ambition att bygga upp utbildningar inom juridik. Det är en satsning som en enhällig kommunstyrelse ställt sig bakom och som nu ska gå till kommunfullmäktige. Satsningen innebär att Kalmar kommun under en tio års period lägger 100 miljoner medan Linnéuniversitet satsar dubbelt så mycket, 200 miljoner.

Det är inte första gången som Kalmar kommun gör insatser riktat mot högre utbildning. Redan 1998 la kommunen in 90 miljoner i Graningestiftelsen med syfte att bygga upp forskning på dåvarande högskolan i Kalmar. Denna satsning la grunden till att högskolan senare kunde bli en del av det nya Linnéuniversitetet.

Annons

De nya utbildningarna inom juridik som nu ska byggas upp har en målbild på över 700 studenter och därtill ett antal lärare och forskare. För Kalmar kommun är dessa medel en investering som också i ekonomiska termer kommer löna sig med råge. Därtill stärker vi universitetet i Kalmar och skapar ytterligare ett ben att stå på vid sidan av alla utbildningar som redan finns. Utbildningar inom juridik matchar också ett skriande behov inom både näringslivet och offentlig förvaltning. Det stärker möjligheterna för Kalmar att kunna vara med och konkurrera om både privata och offentliga etableringar.

Min uppfattning är att Kalmar och vår region måste växla upp och inse vilka möjligheter vi har. Genom strategiska och långsiktiga beslut så har vi stora chanser att bli än mer attraktiva. Nya jobb och etableringar kommer inte av sig självt. Genom satsningen på juridik ökar våra förutsättningar.

Johan Persson (S),

kommunstyrelsens ordförande

Annons
Annons
Annons
Annons