Annons
Insändare

Replik: ”Böneutrop och minaret är två skilda saker”

Böneutrop i den framtida moskén är något som diskuterats flitigt.
Insändare • Publicerad 15 november 2023
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Vi har alltså inte planerat för böneutrop, vi har inte ansökt om böneutrop och har inte några planer på att ansöka om någon böneutrop”, skriver Muslimska samfundet i Kalmar.
”Vi har alltså inte planerat för böneutrop, vi har inte ansökt om böneutrop och har inte några planer på att ansöka om någon böneutrop”, skriver Muslimska samfundet i Kalmar.Foto: Staffan Lindbom

Vi som leder Muslimska samfundet i Kalmar har valt bort böneutrop från planerna när en ny moské har diskuterats och planerats. Det är något som föreningen varit tydliga med sedan början av processen och har bekräftats från vår sida gång på gång när frågan varit aktuell. Det är svårt för oss att vara mer tydliga än vad vi varit.

Böneutrop och minaret är två skilda saker. I detta fall, så har de ingenting med varandra att göra. Vi har valt bort böneutrop men arkitekten har valt att ha kvar en arkitektonisk detalj som påminner om en minaret dock återigen utan böneutrop och utan någon form av möjlighet till böneutrop.

Annons

Vi har alltså inte planerat för böneutrop, vi har inte ansökt om böneutrop och har inte några planer på att ansöka om någon böneutrop. Det känns inte rimligt att den här frågan inte går att sätta punkt för när vi varit så tydliga med vår ståndpunkt som för övrigt inte ändrats.

Grunden i detta, att välja bort böneutrop från fastigheten, har varit att från början försöka etablera en god relation och minska riskerna för osämja och polariseringen i frågan. Föreningen har varit transparent och svarat på så mycket frågor som möjligt så långt det går och har alltid sträckt ut sin hand för dialog. Att vi fortfarande blir bemötta med ”om och men” i frågor som redan är besvarade är djupt olyckligt. Vi är dock fortfarande öppna för all form av dialog. Det är något vi alla tjänar på.

Muslimska samfundet i Kalmar

Annons
Annons
Annons
Annons