unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  3. E-tidning
  4. Söksearch
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Replik: ”Alla har ett ansvar för att undvika trängsel”

Replik på insändaren ”Varför överfulla bussar nu i covid-19-tider?” Vi förstår att det just nu kan kännas obehagligt att resa i kollektivtrafiken när det är många resenärer ombord. Det finns dessvärre inget kort svar på frågorna men jag ska försöka besvara dem.
”Vi på Kalmar länstrafik försöker ständigt minska risken för trängsel med de resurser som vi har att tillgå”, replikerar KLT:s trafikdirektör Christer Holmgren.
”Vi på Kalmar länstrafik försöker ständigt minska risken för trängsel med de resurser som vi har att tillgå”, replikerar KLT:s trafikdirektör Christer Holmgren.
Foto: Mikael Eklund
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi på Kalmar länstrafik försöker ständigt minska risken för trängsel med de resurser som vi har att tillgå. Vi kör fortsatt med fullt trafikutbud med extra förstärkningar för att erbjuda våra resenärer ett stort antal avgångar att välja mellan för att minska trängseln ombord. Under pendlingstid kör vi med samtliga fordon som finns tillgängliga, vi kan dessvärre inte sätta in fler fordon.

Ansvaret för att minska trängseln ombord vilar inte helt på Kalmar länstrafik. Kollektivtrafiken är ett samspel mellan resenärer, Kalmar länstrafik och förare. Det innebär att alla som reser i kollektivtrafiken har ett ansvar att undvika trängsel.

Då den allmänna kollektivtrafiken är öppen för alla har våra förare inte befogenhet att neka någon att resa med oss om denne följer resevillkoren, exempelvis har en giltig biljett. Samtidigt kan våra förare omöjligt avgöra vem av våra resenärers resa som är mer viktig än någon annans.

quote
Tillsammans kan vi sprida ut resandet jämnare bland avgångarna för att minska trängseln ombord.
Christer Holmgren, trafikdirektör på KLT.
Christer Holmgren, trafikdirektör på KLT.
Foto: Mats Holmertz

I kollektivtrafiken gäller riktlinjer som Folkhälsomyndigheten tog fram i samråd med kollektivtrafiksaktörer i början på hösten:

• Stanna hemma om du är sjuk

• Välj andra färdsätt än kollektivtrafiken

• Undvika att resa i kollektivtrafik där det inte går att boka plats

• Om du måste resa, välj en avgång utanför pendlingstid.

Kollektivtrafiken är öppen för alla och vi reser tillsammans, därför faller ett stort ansvar på den enskilda resenären att avgöra om denne ska resa eller ej. Det är resenären eller vårdnadshavaren som avgör om resan är nödvändig och det är resenären som kan välja en annan avgång för att undvika trängsel.

Det finns tillfällen på dygnet då det är stort tryck på kollektivtrafiken. Samtidigt finns det även tidpunkter då det är betydligt färre som reser med oss. Tillsammans kan vi sprida ut resandet jämnare bland avgångarna för att minska trängseln ombord.

Om vi får andra riktlinjer eller direktiv från myndigheter kommer vi att följa dem. Till dess är det detta som vi förhåller oss till.

Christer Holmgren,

Trafikdirektör Kalmar länstrafik

LÄS MER: Fler publiceringar om KLT och pandemin: