Annons
Insändare

Regionens överskott går till framtidens sjukvård och utveckling

Replik på insändaren ”Av vilken anledning ska en region gå med vinst?”.
Insändare • Publicerad 11 februari 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Med 2021 års bokslut har vi alla möjligheter till att fortsätta skapa och utveckla en trygg och nära vård i hela Kalmar län”, skriver insändarskribenterna.
”Med 2021 års bokslut har vi alla möjligheter till att fortsätta skapa och utveckla en trygg och nära vård i hela Kalmar län”, skriver insändarskribenterna.Foto: Mats Holmertz

Region Kalmar län redovisar ett resultat på 787 miljoner kronor för 2021. Det rör sig om historiska siffror under en historiskt krävande tid som kraftigt präglats av pandemin. De omfattande insatser som medarbetare har gjort för att möta konsekvenserna av pandemin har varit monumentala. Samtidigt har pandemin skjutit fart på omställning och utvecklingsarbetet som skett med hög effektivitet.

Redan tidigt i pandemin slog den socialdemokratiskt ledda regeringen fast att pengar inte ska få bli ett hinder i kampen mot pandemin. Det har verkligen märkts. De historiskt höga statsbidragen har gett regionerna förutsättningarna att på alla fronter ta kampen mot pandemin. Samtidigt är en stor del av statsbidragen kopplade till arbetet med uppskjuten vård. Tack vare dessa statsbidrag som kommit alla regioner till del har vi nu stora möjligheter att komma tillbaka till den höga tillgänglighet som kännetecknar sjukvården i vårt län. Vårt mål är en köfri vård.

Annons

Vi ska komma ihåg att det inte endast är sjukvården som drabbats hårt av pandemin, det finns i stort sett ingen del av regionens verksamhet som inte behövt ställa om. Inte minst har kollektivtrafiken drabbats hårt och omfattande satsningar kommer krävas framöver om vi ska tillbaka till den positiva resandeutvecklingen vi tidigare haft.

Det tål att påpekas att regionens ekonomi är i grunden mycket välskött. Vi genomför omfattande investeringar som finansieras helt utan extern belåning. Under 2021 genomförde vi investeringar på 955 miljoner kronor. Investeringar sker bland annat på nya psykiatrihuset, ombyggnation av akuten på länssjukhuset samt hälsocentraler i Norrliden och Mönsterås. De pengarna som regionen gått med överskott för under 2021 kommer inte på något sätt läggas på hög.

Vi når regelbundet fantastiska resultat i en mängd nationella mätningar. Här ska medarbetarnas insatser också hyllas. Om vi fortsatt ska ligga i framkant krävs det att vi hela tiden har fingret på pulsen samtidigt som vi ser till horisonten och morgondagens utmaningar. Det innebär att vi behöver fortsätta att genomföra omfattande investeringar, inte minst för att möta framtidens vårdbehov. Förutom investeringar i fysiska byggnader behöver vi också fortsätta satsa på våra medarbetare. Det innebär satsningar på både löner och utbildning.

Jubel över god nettokostnadsutveckling och överskott i regionen har inte sin grund i att pengarna sedan läggs på hög för att glömmas bort. Det har att göra med att det ger viktiga förutsättningar för att fortsätta göra Kalmar län till en bra plats att bo och leva. För oss Socialdemokrater är det självklart att sjukvård alltid ska gå före skattesänkningar och nedskärningar. Med 2021 års bokslut har vi alla möjligheter till att fortsätta skapa och utveckla en trygg och nära vård i hela Kalmar län.

Angelica Katsanidou (S), regionstyrelsens ordförande

Yvonne Hagberg (S), regionråd

Peter Wretlund (S), regionråd

Mattias Adolfson (S), regionråd

Annons
Annons
Annons
Annons