GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Psykiatri för alla åldrar och vårdnivåer

I Kalmar är ett nytt psykiatrihus ganska nyligen invigt. Troligtvis underlättar det verksamheter på olika håll, för både patienter och personal.
Insändare • Publicerad 21 juni 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nybyggda psykiatrihuset vid Länssjukhuset i Kalmar.
Nybyggda psykiatrihuset vid Länssjukhuset i Kalmar.Foto: Mats Holmertz

Men man kan också tänka på det som en sorts manifestation: psykiatrin får ta plats i vår stad och region, psykiatrin behövs för så många och psykiatrin får synas. Lite som den svarta kuben konsthallen. Den syns i Kalmarsundsparken och talar om att konst är nödvändigt.

Det sägs ibland att vår tid är fylld av psykisk ohälsa i en omfattning som inte känns igen från förr, när jag själv var barn på 1950-talet eller när mor var barn på 1920-talet. Kanske stämmer det, kanske är det bara fler som vågar söka? Att ha kontakt med psykiatrin bedöms inte lika stigmatiserande nu som tidigare. Och väl är väl det.

Psykisk ohälsa skall kanske också särskiljas från psykiatrisk sjukdom, den ena hanterad inom primärvården och psykiatrisk öppenvård och den andra inom specialiserad slutenvård. Det sägs att andelen patienter med diagnosen schizofreni är konstant över tid och nationsgränser. Cirka 1 procent av befolkningen insjuknar och är inte kulturellt betingat.

Vem är det som behöver söka vård?

Jag tänker på den unga familjen med oro för att det lilla barnet inte klarar förskola eller sociala kontakter. Den unga föräldern som inte förmår glädjas över barnet de just fått. Ungdomen som inte känner igen sig i sitt eget kön.

Personer med självmedicinering som inte vet i vilken tråd man behöver dra för att komma på rätt köl. Den åldrande mannen som just mist sin livskamrat och också själva orken att fortsätta leva.

Cajsa Björck Holmqvist, Centerpartiet Kalmar.
Cajsa Björck Holmqvist, Centerpartiet Kalmar.Foto: Privat

De långvariga patienter som ibland slarvigt kallats kroniker, och som slagits ett helt liv med sitt mörker och medicinering. Eller de som tränar på att tyda tidiga tecken och ibland tillämpa självinläggning.

Listan kan göras lång. Psykiatrin spänner över alla livets åldrar och alla tänkbara vårdnivåer. Det finns ingen garanti för att du eller jag inte kommer att behöva hjälp från psykiatrin någon gång under livet.

Centerpartiet vill ta krafttag för en förbättrad psykisk hälsa. För barn och unga vill vi korta köer till barn- och ungdomspsykiatrin, öka primärvårdens uppdrag avseende suicidprevention och utforma rehabilitering som når fram till den långvarigt sjuke. Det är ett fint samhälle vi har som vet att psykiatrin behövs och som låter den ta plats. Och som aldrig är nöjd utan vet att den ständigt behöver utvecklas och förbättras.

Cajsa Björck Holmqvist, Centerpartiet Kalmar

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.