GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

"Provval är en viktig demokratisk process”

Centerpartiet är ett folkrörelseparti med fortfarande många medlemmar. Även om vi som övriga partier har färre medlemmar i dag än för 20 år sedan. Vi tycker att provval bland medlemmarna inför riksdagen, regionen och kommunen är en viktig demokratisk process.
Debatt • Publicerad 24 november 2021
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Stig Davidson, ordförande i Centerns nomineringskommitté Nybro.
Stig Davidson, ordförande i Centerns nomineringskommitté Nybro.Foto: Jan Stenqvist

I Nybro Kommun har vi haft provval till kommunfullmäktige sedan början av 1970-talet. När vi började med provval så var det nervöst bland de etablerade politikerna. Men underhand har medlemmarna och kandidaterna lärt sig att det är ett bra sätt att i en demokrati att jobba på. Den som är profilerad, känd och syns i samhället gynnas. Nackdelen är om man ställer upp som ny kanske är nyinflyttad och mindre känd.

Men en nomineringskommitté och medlemsmötet kan alltid värdera andra faktorer när man antar KF-listan. Sedan är det så att några vill ställa upp på listan men inte vara med på valbar plats av olika skäl.

Provvalet tycker vi är ett bra underlag för att för väljarna kunna presentera en bra valsedel. Andra partier tycker inte så. Det kanske är så att om man ger medlemmarna inflytande så kanske några etablerade åker ner på listan. Något parti utesluter kandidater så de inte får kandidera. Det brukar vara ett effektivt sätt i länder där man vill slå vakt om makten utan jämförelser i övrigt.

”Centerpartiet i Nybro Kommun genomför nu provval till nästa års kommunval”

Centerpartiet i Nybro kommun genomför nu provval till nästa års kommunval.

41 nominerade ställer upp därtill har medlemmarna möjligheter att skriva dit nya namn. Vi har en åldersblandning mellan 20 och 72. Vi har representation från hela kommunen. Många småbarnsföräldrar och kandidater som i dag har uppdrag i kommunen samt flera nya namn med stort förtroende i kommunen. Centerpartiet i Nybro har alltid gjort bra kommunval mycket tack vare att vi har kandidater från hela kommunen och politiker med stort förtroende.

Centerpartiets mål i Nybro inför kommunvalet är att göra ett ännu bättre val och att fortsätta i ledningen för vår kommun. Partiet vill fortsätta arbetet med bra förutsättningar för skola, barnomsorg och äldreomsorg. Centerpartiet vill prioritera näringslivsarbetet, landsbygdsutveckling, miljöfrågor, natur och friluftsliv.

Stig Davidson, ordförande i Centerns nomineringskommitté Nybro

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.