GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Problemet med vindkraft är att det inte går att spara vind

Vid utgången av 2019 fanns det i Sverige totalt 4 120 vindkraftverk med en sammanlagd installerad effekt på 9 061 MW.
Insändare • Publicerad 6 december 2020
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vindkraften blir allt viktigare i Sverige, men medför också viss osäkerhet och problem, menar insändarskribenten.
Vindkraften blir allt viktigare i Sverige, men medför också viss osäkerhet och problem, menar insändarskribenten.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Problemet med vindkraft jämfört med många andra energislag är att det inte går att spara vind. När det blåser kan stora mängder energi utvinnas, men när det är stiltje produceras ingen el alls.

Det fick vi erfara i somras. Mitt i sommarens värmebölja måste det oljeeldande kraftverket i Karlshamn köras i gång. Dessutom måste även Ringhals 1, som var avställt för sommarunderhåll, köras igång.

Ringhals 1 skall sedan enligt gällande beslut för gott stängas vid årsskiftet, så den reserven kommer vi inte att ha i vinter.

När vi nu skall öka andelen energi från sol och vind där tillgänglig effekt varierar och samtidigt minskar andelen från kärnkraft då ökar också risken för effektbrist.

Den som inte ägnat sig åt gröna drömmar vet ju att vinden varierar och känner till att såväl sommar som vinter breder stora stiltjeområden ut sig.

Vågar någon ta ansvar för att samma sak som hände i juni inte kan hända i februari?

Att ett stabilt högtryck parkerar sig över Nordeuropa med vindstilla och till skillnad från sommarens plus 25 grader vi istället har minus 20 grader och Ringhals borta.

Skall vi då kunna värma oss och industrierna fungera så kommer många oljekraftverk behöva startas upp i vårt framtida ”fossilfria” Sverige.

Per-Arne Erlandsson

Pensionär, Oskarshamn

LÄS MER: Senaste publiceringarna om vindkraft i länet:

Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.