Annons
Insändare

Problemet är inte för många bostäder – finns för få invånare

Jag läste om Åke Nilssons (KD) tankar om bostadsfrågan i Virserum i en artikel i tidningen den 29 januari. Jag skulle i det här inlägget vilja lyfta fram några tankar som denna artikel väckte hos mig.
Insändare • Publicerad 3 februari 2022
Detta är en insändare i Barometern Oskarshamns-Tidningen. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
I slutet av oktober var Göteborgsbolaget Conara på plats på Bastugatan, efter att ha bjudits in av arkitekten Roberto Garnfeldt som hela tiden varit kritisk mot rivningen.

Det är positivt att Åke, som både är en högt uppsatt lokalpolitiker och styrelseordförande i det kommunala bostadsbolaget, ser potential i Virserum och att han hyllar invånarnas starka kämpaanda. Grundinställningen till samhällsutvecklingen och bostadsfrågan är dock helt bakvänd. Problemet i Virserum är inte att det finns för många bostäder. Problemet är tvärtom att det finns för få invånare.

Vi lever i tider av ett ökat intresse bland människor att bosätta sig på landsbygden. Rikspolitiker pratar om en grön industriell revolution i Sverige. Med denna bakgrund kan man se tomma bostäder som en möjlighet, en outnyttjad potential. I den samhällsanalys av Virserum som politikerna inte har gjort bör de många lediga bostäderna placeras i kategorin ”möjligheter” i stället för ”hot”. Eftersom man inte har gjort en ordentlig analys av samhällets styrkor och svagheter lyckas man inte heller föra en genomtänkt politik för att utveckla Virserum.

Annons

Kommunen borde lösa bostadsfrågan genom att locka företag till Virserum och att stödja lokala företag att utvecklas. Man borde också arbeta aktivt för att marknadsföra Virserum mot de människor som nu väljer att lämna storstaden för ett liv på landsbygden. Det handlar i första hand om de som kan arbeta hemifrån på distans och pensionärer som vill flytta till ett lugnare och billigare boende på landet.

I höstas var representanter för fastighetsbolaget Conara på besök i Virserum. De visade ett genuint intresse för att ta över den rivningshotade fastigheten på Bastugatan och utveckla den till attraktiva seniorlägenheter som skulle kunna locka nya invånare till samhället. Tyvärr visade Åke Nilsson, Lars Rosander och andra närvarande kommunrepresentanter inte någon större entusiasm för Conaras intresse för Bastugatan och Virserum. Trots kommunens tydligt pessimistiska inställning ville Conara ha en fortsatt dialog med kommunen. Enligt vad jag har förstått har kommunen sedan låtit detta rinna ut i sanden. Varför bemöter man inte ett företag som vill satsa i Virserum med större entusiasm? Är man rädd att ett privat företag ska visa att det går att lyckas där det kommunala bostadsbolaget misslyckats?

Det driv jag personligen visat för Virserums utveckling har på samma sätt mötts av ett svalt bemötande. När jag har fört fram idéer har jag inte märkt av mycket av den hyllning till Virsreumsbornas anda som Åke Nilsson beskriver. Jag hade hellre sett att man under ett valår försöker vinna röster genom att lova en bättre politik i stället för att kasta falska lovord till väljarna. Min önskan av lokalpolitikerna är att man gör en ordentlig analys av Virserums styrkor, svagheter, möjligheter och hot. Att man stöttar de positiva krafter som finns lokalt i form av föreningar, företag och kreativt tänkande invånare. Sedan kan man utifrån detta presentera genomtänkta politiska förslag som invånarna kan ta ställning till i valet i höst.

Roberto Garnfeldt

Annons
Annons
Annons
Annons